Alweer kilometerslange file richting België vanwege tolheffing, Belgen coulant [FOTO'S]

5 april 2016 om 19:07 • Aangepast 21 november 2020 om 11:30
nl
Tussen Eersel en de Belgische grens heeft dinsdagmiddag alweer een kilometerslange file gestaan door de invoering van de tolheffing in België.
Profielfoto van Kagie SandraProfielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Kagie Sandra & Yoeri Nijs

De verkeerschaos ontstond doordat de Belgische overheid sinds vorige week vrijdag vrachtwagenchauffeurs verplicht om een tolkastje in hun vrachtwagen te hebben. Met het kastje worden de gereden kilometers in België geregistreerd.

Wachten op privacy instellingen...

Veel truckers moeten het benodigde tolkastje nog kopen. Ze moeten hiervoor aansluiten in de rij. En dit leidde ook dinsdag weer tot een file op de A67 van Eersel richting de Belgische grens. De hele dag lang stond er een file van enkele kilometers.
Riskeren boeteChauffeurs die zonder tolkastje rijden, riskeren een boete van duizend euro. De invoering van de tolheffing leidt tot veel protest onder de chauffeurs. Deze protesten leiden weer tot nieuwe files. De truckers zijn boos over de chaotische invoering van het Belgische tolheffingssysteem.
Ze dreigen de komende dagen diverse Belgische grensovergangen plat te gooien als 'finale actie'. Dit zal volgens de VerkeersInformatieDienst grote gevolgen hebben. Daarom waarschuwt de VID de komende dagen rekening te houden met de acties, waardoor waarschijnlijk weer lange files zullen ontstaan.
Niet iedereen krijg meteen een boeteDe Belgen benadrukken dat vrachtwagenchauffeurs die buiten hun schuld om geen tolkastje in de wagen hebben, voorlopig geen boete krijgen. België zal coulance tonen tegenover truckers die problemen ondervinden met hun tolkastjes, zei minister Melanie Schultz van Infrastructuur.
Tweede Kamerlid Martijn van Helvert van het CDA stelde dinsdag nog vragen aan de verkeersminister over de problemen die de tolkastjes voor Nederlandse vrachtwagens in België opleveren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.