Novadic-Kentron boekte miljoenenverlies, maar is op goede weg terug

5 april 2016 om 18:48
nl
Novadic-Kentron in Vught heeft over 2014 een fors verlies geleden van 6,4 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening. Volgens bestuurder Walther Tibosch is er geen reden voor paniek. “Novadic-Kentron heeft in 2014 een slecht jaar gedraaid. Door meerdere ingrepen hebben we de goede koers inmiddels te pakken. We moeten er hard voor werken, maar in 2015 boekten we al een klein plusje en we gaan er vanuit dat dit in 2016 ook gaat lukken.”
Profielfoto van Mathijs Pennings en Hans Janssen
Geschreven door
Mathijs Pennings en Hans Janssen

De instelling is dus niet in groot gevaar, maar heeft vooral last gehad van grote veranderingen die bijna alle zorgbedrijven in Nederland voor hun kiezen kregen. “Vroeger had je bijvoorbeeld te maken met één verzekeraar. Tegenwoordig moeten we dealen met zes zorgverzekeraars. Die hebben ook allerlei verschillende eisen”, aldus Tibosch.
3,3 miljoen euro apart gezetAdministratief is er dan ook weleens wat misgegaan. Er is meer zorg geboden dan uiteindelijk werd vergoed en bij declaraties ging het in sommige gevallen fout. Daarom heeft Novadic-Kentron een bedrag van 3,3 miljoen euro gereserveerd om eventueel onterecht verkregen vergoedingen terug te kunnen betalen aan de verzekeraars. Zonder de 3,3 miljoen euro is het verlies dus een stuk lager.
“De verwachting is dat we dat bedrag amper hoeven aan te spreken. Dat kan een opsteker betekenen voor het resultaat van 2015.”
Het bedrag is gereserveerd na zelfonderzoeken die Novadic-Kentron net als andere instellingen moest uitvoeren. Op basis van eigen berekeningen is besloten het bedrag voor de zekerheid te reserveren.
BezuinigdOm Novadic-Kentron weer op de goede weg te helpen zijn er veel stappen genomen. “100 fte is geschrapt. Zorgprocessen zijn verbeterd. Daarnaast richten we ons nu echt op onze kerntaak en dat is verslavingszorg.”
Volgens Tibosch wordt nu veel beter gekeken naar wat de verzekeraars, gemeenten en justitie willen en daar wordt op afgestemd. Novadic-Kentron is bijvoorbeeld gestopt met schuldhulpverlening en doet bijna geen woonbegeleiding meer.
Tibosch benadrukt dat het hard werken blijft. “We zullen hier en daar een tandje bij moeten zetten. Maar we hebben de steun van de banken, zorgverzekeraars, gemeenten en andere partners. We zijn op de goede weg.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.