Video

'Arie trekt af', extreemlinkse muurkrant voor even terug op Tilburgse muren

6 april 2016 om 09:00
nl
'Stadhuis bekent corruptie', 'Wethouder wil hogerop' en 'Vrouwen uitgekleed', het waren tussen 1978 en 1995 enkele schreeuwende koppen van de rijke muurkrantencultuur in Tilburg. Die posters komen nu tijdelijk terug. Vanaf woensdag zijn de affiches weer te zien in de Tilburgse binnenstad.
Profielfoto van Triki Ferenc
Geschreven door
Triki Ferenc

Tot 1995 verschenen regelmatig posters met pakkende koppen die gericht waren tegen de gevestigde orde. De muurkranten hingen op locaties waar veel mensen langskwamen, zoals fabriekspoorten, bushaltes en drukke winkelstraten.
Makers bleven anoniemCorrupte politici, atoomwapens en milieuvervuiling waren regelmatig het doelwit van de kranten. ''De bedoeling was om zo'n pakkend mogelijke kop erboven te zetten zodat iedereen het bij de muur ging lezen'', vertelt Astrid de Beer van het regionaal archief in Tilburg.
De makers van de Tilburgse muurkranten bleven altijd anoniem. De makers waren extreemlinks georiënteerd. Wie 'de redactie' wilde tippen, kon een brief sturen naar postbus 814.
'Ik durf het bijna niet te zeggen'In het bijna twintigjarige bestaan van de muurkrant in Tilburg verschenen er ruim driehonderd posters. Deze zijn de afgelopen jaren gearchiveerd door een groep vrijwilligers.
De kop 'Arie trekt af' is De Beer het meest bijgebleven. ''Ik durf het bijna niet te zeggen. Ik dacht eerst: wat staat daar nu? Maar het was vrij onschuldig. Meneer Arie moest van de wethouder de krant van de muur krabben.''
Jongeren: 'Beter social media gebruiken'Jongeren op straat snappen niets van de muurkrant. ''Veel te veel tekst en dan ook nog in zwart-wit'', zegt een van de jongeren. ''Dit spreekt mij niet aan,'' vult haar vriend aan, ''je kunt tegenwoordig beter social media gebruiken als je iets duidelijk wil maken.''
De affiches van toen zijn terug te vinden via de site van het regionaal archief in Tilburg. Om dat te vieren worden de plakkaten nu eenmalig weer verspreid door Tilburg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.