Etten-Leur in beroep tegen rechterlijke uitspraak over pgb

5 april 2016 om 20:13
nl
Etten-Leur is het niet eens met het vonnis van de rechter dat bepaalt dat de gemeente toch een pgb moet toekennen aan een dochter die haar moeder helpt met huishoudelijke hulp. De gemeente heeft daarom een beroepschrift bij de Centrale Raad van Beroep ingediend.
Profielfoto van Juda Peter
Geschreven door
Juda Peter

De gemeente weigerde de aanvraag voor een persoonsgebonden budget (pgb) van de moeder, omdat het om mantelzorg zou gaan en niet om huishoudelijke hulp. De rechter in Breda bepaalde in februari dat de zorg door de dochter geen mantelzorg is, want die is per definitie vrijwillig en niet af te dwingen.
Terecht geen pgb-uitkeringMaar de gemeent meent dat het terecht een pgb heeft geweigerd, omdat dat is gebeurd volgens de richtlijnen van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Bij de Wmo 2015 ligt de eigen verantwoordelijkheid nog meer dan hiervoor bij de inwoners zelf.
Pgb uiterste vangnet„We kijken nu eerst naar wat iemand wél kan; zelf of met hulp van mensen om de persoon heen, zoals vrienden, familie, mantelzorgers, vrijwilligers of buren. Zo krijgen mensen alleen ondersteuning of zorg die écht nodig is, waarvoor langdurige zorg ook bedoeld is. Voor mensen die in hun eigen netwerk geen enkele mogelijkheid hebben, is de Wmo een uiterst vangnet", aldus de gemeente in een persbericht.
Het gaat om een pro-forma beroepschrift dat vrijdag is ingediend, waarbij de onderbouwing van het beroep later volgt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.