Kopie of niet? Fatboy spant kort geding aan vanwege zitzak die te veel op Lamzac zou lijken

5 april 2016 om 20:16
nl
De Bossche zitzakkenproducent Fatboy spant een kort geding aan tegen concurrent Kaisr uit Amsterdam. Dat bedrijf zou het idee achter Fatboys Lamzac hebben gebruikt voor een eigen variant. Een regelrechte kopie, vindt Fatboy.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

De Lamzac is een zak die kan worden gevuld met lucht. Een paar keer wapperen is genoeg om het zakje om te toveren tot een zitkussen. Met een speciale sluiting kan het kussen worden afgesloten, waarna iemand erop kan zitten.
Hetzelfde idee heeft Kaisr uit Amsterdam ongeveer met de Kaisr Original. Het bedrijf startte onlangs met een crowdfundingsactie op Indigogo en haalde zo een immens bedrag binnen om het kussen te kunnen fabriceren. Kaisr vroeg 18.500 dollar, maar krijgt minstens 1,8 miljoen dollar.
Echte suffersIn een paginagroot artikel in het Algemeen Dagblad doet Fatboy dinsdag zijn beklag. Het bedrijf spant een kort geding aan. Fatboy-eigenaar Robertjan Zonneveld vindt dat zijn bedrijf moet optreden, anders 'zijn we sufferds'.
Een woordvoerster van Fatboy laat weten dat Bosschenaar Marijn Oomen al vanaf 2010 bezig is om het product te ontwikkelen. "Het huidige ontwerp, de HANGOUT,  is eind 2014/begin 2015 ontstaan en voldeed aan wat hij als ontwerper voor ogen had. Het voelt nu voor Marijn of dat hij een bestseller geschreven heeft en dat iemand anders het letterlijk heeft overgeschreven en alleen de titel op de kaft heeft veranderd en dit als zijn boek gaat verkopen. Dat voelt zeer onrechtvaardig en dat is het ook. "
'Geen patent op techniek Fatboy'Kaisr meldt in het AD dat er geen patent zou bestaan op de techniek van Fatboy. Bovendien zou de zitzak van het Amsterdamse bedrijf door zijn hoekige vorm behoorlijk afwijken van de Lamzac.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=IbDuwmptQ7s]De Lamzac
[YouTube:body:https://youtu.be/XICMs7pd0Gk]De Kaisr

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.