Video

Het kan: wonen achter je eigen ouwe vertrouwde voordeur in het zorgcentrum

5 april 2016 om 20:43
nl
Tientallen bewoners van zorgcentrum Aatrium in Veghel wonen weer achter de vertrouwde voordeur van hun oude huis. Huizen waarin ze in veel gevallen tientallen jaren hebben gewoond. Door het voordeuren-project hebben de oude ziekenhuisachtige voordeuren in het zorgcentrum plaats gemaakt voor herkenbare voordeuren van vroeger.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

Het voordeuren-project is bedoeld om de bewoners weer een gevoel van thuis te geven. Bewoonster mevrouw La Cruz is dolblij met haar eigen oude voordeur. "Ik kom van buiten naar binnen. En weet je wat dat voor mij betekent, ik ben weer thuis."
Een kopie van je voordeurOm kopieën van de oude voordeuren letterlijk in het zorgcentrum te krijgen werd een fotograaf op pad gestuurd. "Er zijn foto's gemaakt van de huizen waar ze vroeger gewoond hebben. De foto's van die voordeuren zijn bewerkt tot grote stickers, zodat ze geplakt konden worden op de deuren in het zorgcentrum", vertelt Berdine Nooijen.
Zonder uitzondering zijn de bewoners uiterst lovend over het initiatief en over hun eigen voordeur. "Dat betekent voor mij heel veel, ik heb achter deze deur altijd met ons moeder gewoond. Dat is niet meer uit mijn hoofd weg te denken."
Kroegdeur is de bekendste deur De bekendste voordeur in het zorgcentrum is de voordeur van Jo Melis. Het is de voordeur van het café, dat ze samen met haar man had. "Ze zeiden, dadelijk komt iedereen een pilsje drinken." Melis woonde dertig jaar achter de cafédeur waarvan een kopie nu ook de voordeur is van haar zorgappartement. "Als ik het niet meer weet, dan weet ik waarschijnlijk nog wel mijn voordeur terug te vinden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.