Kunstenaar zoekt mooi plaatsje in Den Bosch voor Jeroen Boschtroon van duizend kilo ijzer

6 april 2016 om 18:00
nl
Duizend kilo! Zoveel ijzer gebruikte Juul Baltussen uit Westerbeek voor de Jeroen Boschtroon die hij in de afgelopen maand heeft gebouwd. Het kunstwerk komt tijdelijk te staan in de buurt van het gemeentehuis van Sint Anthonis. Burgemeester Marleen Sijbers is enthousiast over de troon. Samen met de kunstenaar vindt zij dat het werk ergens in het Jeroen Boschjaar een mooi plaatsje in Den Bosch verdient.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Siersmeedwerken staat er op de gevel en zelfs voor wie dat over het hoofd ziet, is snel duidelijk dat Juul 'iets' met ijzer heeft. Het gras bij zijn werkplaats staat vol met kunstwerken: een grote kop, iets wat doet denken aan een kruiwagen volgeladen met gevlochten ijzer, het hek om het gazon zelf... hij heeft het allemaal zelf gesmeed.
Zonder tekeningenOp de oprit ligt de Boschtroon. Acht meter lang. Het kunstwerk waarmee hij de afgelopen maand druk is geweest. Zonder tekeningen smeedde hij deze enorme stoel met een bordesje en een afdak. De burgemeester loopt er enthousiast omheen terwijl Juul op de details wijst: een draak, een uil, een vis en de arm met het hamertje die straks boven het hoofd hangt van wie dan ook op de troon neerzijgt... want gewoon 'zitten' dat past  toch niet helemaal bij dit barokke bouwsel.
De Boschtroon verhuist snel naar het centrum van Sint Anthonis voor de atelierroute op 17 en 24 april. Maar het liefst zou Juul zien dat zijn kunstwerk een poosje in Den Bosch zou staan, de stad waar Jeroen Bosch woonde en waar dit jaar het Jeroen Boschjaar wordt gevierd. "Het zou mooi zijn als ik daar bij zou kunnen horen,"zegt Juul.
Goed voor de hoofdstad Burgemeester Sijbers is het met hem eens. Ze heeft de foto's van de troon al aan Comissaris van de Koning Wim van de Donk laten zien. "Wij zijn in Sint Anthonis trots op Juul,"zegt ze. "Maar wat het vakmanschap én de artisticiteit betreft, vinden we dat dit werk een plaatsje in onze hoofdstad verdient".

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.