Video

Kolossale zwaargewichten gaan de Noordwaard in de Biesbosch opvreten

6 april 2016 om 18:49
nl
In de Noordwaard bij Werkendam zijn woensdag waterbuffels in de vrije natuur losgelaten. De enorme beesten worden ingezet om de plantengroei, in de deels ondergelopen polder, in de hand te houden. De inzet van waterbuffels als grazers is nieuw in Nederland.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

Onder massale belangstelling arriveerden woensdagmorgen rond elf uur de eerste waterbuffels in de Biesbosch. "Er worden er dinsdag zes losgelaten en morgen komen er nog eens negen", vertelt Bart Buchholtz van Rijkswaterstaat. Naast waterbuffels komen er ook Konikpaarden en Schotse hooglanders in het gebied te lopen.
Zware jongens ( en meisjes) De in totaal 45 grazers moeten de vegetatie in de Noordwaard, zoals riet, lekker kort gaan houden. Waterbuffels kunnen tot 1200 kilo zwaar worden, hebben een rustig karakter, zijn loeisterk en kunnen zwemmen als Pieter van den Hoogenband. Om de beesten in het gebied te houden, is er afscheiding gebouwd van prikkel en schrikdraad die zestien kilometer lang is!
Ruimte voor de rivierDe Noordwaard is aangelegd als onderdeel van het project Ruimte voor de Rivier. Hierdoor kan de rivier De Merwede aan de noordkant van de Biesbosch goed doorstromen. Daarnaast fungeert de Noordwaard als waterberging' voor de rivieren Merwede(Rijn) en de Amer (Maas).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.