Video

Visclub Valkenswaard wil hek tegen wilde zwijnen: 'Ik durf 's nachts niet meer te vissen'

6 april 2016 om 20:05
nl
Hengelsportvereniging Venbergen in Valkenswaard wordt helemaal gek van de wilde zwijnen die de oevers omwoelen. Ze willen graag een groot hek om de zwijnen tegen te houden. Maar de gemeente Valkenswaard vindt een schrikdraad voldoende. Tot woede van de vereniging.
Profielfoto van Verkuijlen Jos
Geschreven door
Verkuijlen Jos

Voorzitter Piet van Son laat de restanten van de schade zien rond de oevers. In oktober zag het er allemaal nog veel erger uit. Toen lieten wilde zwijnen een enorme bende achter rond de visvijver. "Het is enorm frustrerend", zegt hij. "Zeker voor de jongens die het terrein bijhouden. Het is eigenlijk niet meer te doen." 'Je wilt inpakken en wegwezen'Visser Jarno is de zwijnen al een paar keer tegengekomen. "Sommige leden durven 's nachts niet meer te vissen. Midden in de nacht staat er een hele kudde zwijnen bij je tent. Je hoort het gewoel en geknor langs je tent. Dan zit je echt niet prettig te vissen. Je wilt dan inpakken en wegwezen."
Het liefst ziet de hengelsportvereniging een hek van 600 meter langs de plek waar de zwijnen binnenkomen. Ze willen zelfs volop meehelpen met de aanleg. Het college van burgemeester en wethouders laat in een brief aan de raad weten dit plan niet te zien zitten. Mocht het hek niet werken, dan zou er een hek om het hele terrein moeten komen en dat kost 54.000 euro.
Stroomdraad is genoegVolgens de gemeente is een stroomdraad voldoende om de zwijnen tegen te houden. In de brief schrijft het college dat natuurorganisaties en de ZLTO zeggen dat als wilde zwijnen eenmaal kennis hebben gemaakt met de draad, ze niet meer terugkomen op die plek.
"Een stroomdraad gaat helemaal niet werken", zegt Van Son. "We vinden het voor de veiligheid van de vissers belangrijk dat er een hek komt." De visvereniging wil er nu alles aan gaan doen om de gemeente te bewegen alsnog een goed hek te plaatsen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.