Eerste test met aluminium dijkverhoging in Werkendam geslaagd - Omroep Brabant
Video

Eerste test met aluminium dijkverhoging in Werkendam geslaagd

6 april 2016 om 21:00 • Aangepast 21 november 2020 om 11:26
nl
Waterschap Rivierenland heeft dinsdagochtend geoefend met het sluiten van drie openingen in de dijk langs het Steurgat in Werkendam. Eind 2015 was de dijkverhoging met een meter klaar, maar om toch bij verschillende huizen en bedrijven bij de jachthaven De Steur te kunnen komen, is de dijk op drie plekken niet verhoogd.
Profielfoto van Anne Kersten
Geschreven door
Anne Kersten

Bij hoogwater kunnen die lage stukken worden opgehoogd met aluminium schotten, zodat het gebied erachter toch beschermd is tegen het rivierwater.
OefenenAl om negen uur dinsdagochtend heeft zich een aantal mannen verzameld, die gaan oefenen met het plaatsen van de aluminium balken op de dijk. Het is de eerste keer dat er in Rivierenland wordt geoefend met deze constructie.

Wachten op privacy instellingen...

“Ze zijn helemaal niet zwaar”, zegt een van de mannen, terwijl hij een grote balk samen met een collega vast houdt. In totaal gaan ze met zijn tienen, drie gaten opvullen met aluminium balken. Deze balken komen in twee rijen tussen een betonnen muur van ongeveer één meter hoog en ze moeten ervoor zorgen dat hoog water niet het achterland instroomt. “De rubbers op de balken zorgen ervoor dat ze goed op elkaar drukken en ze worden op het eind nog aangedrukt, zodat het water er niet doorheen kan.” In één uur klaar“We hebben de ochtend uitgetrokken voor het oefenen, maar normaal gesproken zouden alle drie de verhogingen wel in één uur klaar moeten zijn”, zegt Kim van Baal van het waterschap.
“Het is allemaal vrij eenvoudig te plaatsen”, zegt een van de mannen. Hij laat de balk met enige precisie tussen de twee ijzeren palen zakken en klopt er nog even op, om zeker te zijn dat hij er ver genoeg in is gezakt. “Het oefenen helpt ook, zo worden we steeds sneller!” Voor vandaag is hij tevreden: “Het ziet er goed uit, ik denk dat we wel klaar zijn voor hoogwater.”
In totaal zijn er 55 plekken in het gebied van Waterschap Rivierenland waar de dijk wat lager is. Het is de bedoeling dat er op elke plek eens in de vijf jaar wordt geoefend met het plaatsen van een verhoging.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.