Video

Rookpluimen en smeulende resten herinneren aan verwoestende brand varkensstal Oirschot

7 april 2016 om 09:47 • Aangepast 21 november 2020 om 11:26
nl
Een ochtend na de verwoestende brand die een grote varkensstal in Oirschot in as legde, smeulen de resten nog altijd. Rookpluimen verraden de locatie van stal. Een groot gebied rond de varkensstal is afgezet door de politie omdat er mogelijk grote hoeveelheden asbest zijn vrijgekomen.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

Uit onderzoek is gebleken dat er asbest is vrijgekomen. De asbest wordt opgeruimd.
De brand brak woensdagavond rond zeven uur uit. Al snel werd duidelijk dat het om een zeer grote brand ging. Dikke zwarte rookwolken waren tot ver in de omgeving te zien en er waren explosies te horen.

Wachten op privacy instellingen...

Dode varkensHet vuur sloeg over naar een tweede stal. De brandweer kon voorkomen dat een huis en een grote en kleine schuur verloren gingen. Duizenden varkens en biggen die in de stal stonden, overleefden de brand niet. "Het geluid van de krijsende varkens was erbarmelijk", vertelde een buurtbewoner.
Een andere omwonende blikte donderdagmorgen terug op de brand. "Ik ben vooral binnen gebleven, want ik was best bang. Toen ik even buiten ging kijken, ben ik weer snel naar binnen gegaan want ik wilde dat vreselijke geluid niet horen."
Hoge vlammen"De vlammen waren op een gegeven moment wel vijf meter hoog. Ik ben heel erg geschrokken", aldus de buurtbewoonster.
Land- en tuinbouwvereniging ZLTO heeft inmiddels contact gehad met de boer. "Wij bieden een schouder aan. Er komt een maatschappelijk werker langs die luistert en er voor hem en zijn gezin is", vertelt Maarten Leseman van ZLTO.
Wakker Dier is geschrokken van de grote brand "Deze brand is bijna twee keer zo groot als de laatste grote stalbrand een paar jaar geleden. Daarbij kwamen 5500 varkens om."
Scherpe regelsDe dierenorganisatie stelt dat er voor nieuwe stallen inmiddels betere regels zijn gekomen. Maar ook voor oude stallen zijn scherpe regels nodig, stelt een woordvoerster. "Een verplichte bluswatervoorziening, sprinklers en compartimenten." Vorig jaar zijn 128.000 dieren in hun stallen verbrand, becijfert Wakker Dier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.