Video

Nooit meer in file bij knooppunt Hooipolder? Provincie en gemeentes bedenken oplossingen

7 april 2016 om 16:03
nl
De gemeentes Breda, Oosterhout, Waalwijk en Geertruidenberg hebben samen met de provincie een nieuw plan gepresenteerd om het omstreden knooppunt Hooipolder aan te pakken. Ze willen onder meer een nieuwe parallelweg ten noorden van de A59 tussen Raamsdonksveer en Waspik, om sluipverkeer tegen te gaan.
Profielfoto van Vermonden Ronnie
Geschreven door
Vermonden Ronnie

Bekijk de plannen.
[youtube:body:https://youtu.be/7m60QnEh-Ws]
Knooppunt Hooipolder, waar de A27 en de A59 elkaar kruisen, is het laatste knooppunt in Nederland met stoplichten. Dat zorgt dagelijks voor lange files en sluipverkeer in Made, Raamsdonk en Waspik. De regio vindt een volledige ombouw van het knooppunt tot een klaverblad de beste oplossing, maar minister Schulz heeft daar geen 200 miljoen euro voor over.
Afslag Raamsdonksveer vervaltZe heeft wel plannen voor een fly-over vanaf de A59 uit westelijke richting naar de A27 richting Utrecht. Ook wil ze de A27 ten noorden van Hooipolder verbreden van twee naar drie rijstroken. Daarnaast zou de afslag naar Raamsdonksveer bij het knooppunt komen te vervallen en zou er daarvoor in de plaats een nieuwe afslag vanaf de A59 moeten komen.
De regio was ontevreden over dit plan, maar kiest nu eieren voor haar geld. De provincie en de gemeenten Geertruidenberg, Oosterhout, Waalwijk en Breda stellen voor om de A59 ter hoogte van het knooppunt te verbreden naar drie rijstroken. Automobilisten die rechtsaf willen hoeven dan geen stoplicht meer tegen te komen. De nieuwe parallelweg ten noorden van de A59 zou ervoor moeten zorgen dat Raamsdonk en Waspik minder last krijgen van sluipverkeer.
10 miljoen euroDe extra maatregelen die de regio nu wil nemen kosten maximaal 10 miljoen euro.  Het plan wordt voorgelegd aan minister Schultz van Hagen van Infrastructuur en Milieu in de hoop deat zij het plan opneemt in de verdere procedure voor de A27. Er wordt van uitgegaan dat de kosten verdeeld moeten worden. Provinciebestuurder Van der Maat wil meebetalen als er voldoende draagvlak voor het plan blijkt te zijn. [Tweet:body:https://twitter.com/erik_peeters/status/717972921906544640]
Actiecomité is tevreeCees Melis van het actiecomité Hooipolder beschouwt het besluit als een overwinning. Het comité vierde het nieuws donderdag met gebak en champagne. “Wij zijn toch wel blij dat onze inspanningen hun vruchten hebben afgeworpen. We hebben veel uren in dit project zitten.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.