Video

Brabanders maken nieuwe noodtent voor rampgebieden: 'Dit is geen tent, maar een gebouw'

7 april 2016 om 15:42
nl
Je moet vooral niet zeggen dat de nieuwe noodtent van de Technische Universiteit Eindhoven en het bedrijf WRG uit Gassel op een partytent lijkt. "Dan ben ik diep beledigd, hoor", lacht Mark Cox van de Technische Universiteit. "Dit is voor ons gewoon een gebouw en eigenlijk helemaal geen tent meer."
Profielfoto van van der Plas Alice
Geschreven door
van der Plas Alice

De nieuwe tent voldoet aan de strengste bouweisen en het systeem is volgens de makers ingenieus. "De tent is binnen een halve dag op te bouwen", zegt Cox. Zonder gereedschappen.  
Van hospitaal tot apotheekDe tent is op te bouwen in verschillende modules. Hulporganisaties kunnen in korte tijd een groot ziekenhuis neerzetten met het systeem. Maar ook een kleine apotheek of een plek om mensen in te enten. De tent kan vijftien jaar blijven staan.
De tent is wel een stuk duurder dan reguliere noodtenten. Maar de makers zijn ervan overtuigd dat de hulporganisaties de tent willen hebben. "We hebben ook intensief samengewerkt met bijvoorbeeld Artsen zonder Grenzen," zegt Margreet van de Vorle van WRG, een bedrijf uit Gassel dat in hulpgoederen doet.
ApetrotsMark Cox is apetrots op de tent. "We hebben met heel weinig materialen een hele sterke tent weten te maken. De buizen in het frame zijn bijvoorbeeld vrij dun, waardoor het materiaal niet zo veel weegt." De tent is zo makkelijk te transporteren en dat is goedkoper.
De tent is inmiddels uitgetest in Soedan. Dat was volgens Margreet van de Vorle een succes. "De mensen daar waren erg blij. Bij dit project hoefden we de tent alleen maar schoon te maken en in te pakken. Inmiddels kan hij op een andere plek weer jaren staan."
Het bedrijf en de universiteit hebben ook een watertoren ontwikkeld, die makkelijk in noodgebieden neergezet kan worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.