Het gevaar bestaat dat de dodenherdenking in Breda héél lang gaat duren

7 april 2016 om 19:59
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Twee minuten stilte
1/2 45 organisaties die een krans moeten leggen, dat gaat lang duren
Een krans leggen tijdens dodenherdenking. Een eervol gebruik dat de slachtoffers eert die gevallen zijn in de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen daarna. Nu lijkt het er op dat juist dat kransleggen ervoor zorgt dat de dodenherdenking in Breda een wel erg lange aangelegenheid wordt. 45 organisaties willen een krans leggen. De organisatie zou graag hebben dat dat er minder worden. Veel minder.
Profielfoto van Linschoten Chantal
Geschreven door
Linschoten Chantal

"Er zijn veel organisaties die een krans willen neerleggen en dat duurt wel even omdat iedereen de tijd moet krijgen en met evenveel respect een krans moet kunnen neerleggen", zegt Carel Hubert van De stichting 4 mei Dodenherdenking Breda over de kranslegging in het Valkenbergpark.
Leg dan samen een kransEr zijn al organisaties die ervoor kiezen gezamenlijk een krans te leggen. De Veteranen doen dat, militaire organisaties en de kerken denken er ook over samen een krans te leggen. Dan zijn er nog de fracties in de gemeenteraad.
Want alle vorige keren wilden alle fracties ieder voor zich een krans leggen, in plaats van een gezamenlijk gebaar vanuit de gemeente Breda. Dit jaar zijn er elf fracties. Als de fracties ervoor zouden kiezen samen een  krans te leggen zou de ceremonie ineens ruim tien minuten korter kunnen duren.
Eerder lukte het ook al nietEr is al eerder geprobeerd om de fracties samen een krans te laten leggen. Dit liep elke keer spaak. Dat moet dit jaar anders. Daarom gaan de fractievoorzitters volgende week overleggen of dit mogelijk is.
Het zou fijn zijn als het kon. De stichting van Carel Hubert hoopt dat het gaat lukken. Want het zou zonde zijn als door de lengte van de ceremonie de aandacht verslapt voor een onderwerp, waar dat nooit, maar dan ook nooit, zou mogen gebeuren.

Wachten op privacy instellingen...