Video

Sextingzaak Tilburg nog steeds niet opgelost, steeds meer naaktfoto's verschijnen online

7 april 2016 om 21:53
nl
Bijna drie maanden geleden startte de politie een groot onderzoek om erachter te komen wie de foto's van vooral Tilburgse meisjes verspreid. De politie heeft nog niemand opgepakt. Ondertussen worden nog steeds accounts aangemaakt en verschijnen er steeds meer naaktfoto’s van minderjarige meisjes op de foto-app Instagram.
Profielfoto van Houterman Karlijn
Geschreven door
Houterman Karlijn

De politie schakelde zo’n drie maanden geleden een speciaal kinderpornoteam in om de accounts te onderzoeken. Binnen twee dagen kreeg de politie van Instagram alle gegevens van de personen achter de accounts.
Zeven aangiftes"Dan gaat het vooral om e-mailadressen", zegt politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage. Daarnaast kwamen er zeven aangiftes binnen in de Tilburgse sextingzaak.
De politie wil, terwijl het nog druk bezig is met het onderzoek, niets zeggen over de zaak. “We hebben mogelijk te maken met minderjarigen verdachten", aldus Uytdehage. "Daar moeten we voorzichtig mee omgaan.”
'Meld online naakt'Bij Help Wanted kunnen jongeren zich melden als ze online naakt te zien zijn. En dat doen steeds meer kinderen, zegt Arda Gerkens van het meldpunt.
[youtube:body:https://youtu.be/zqXRFu1PY2Q]
“Als wij zien dat er minderjarige meisjes op Instagram staan, kunnen wij het hele account binnen één dag offline halen", vertelt Gerkens. "Voor de politie is het erg lastig om ook daadwerkelijk iemand op te pakken. Ze moeten het bewijsmateriaal eerst helemaal rond hebben en dat kost tijd."
'Vooral pubers'Gerkens zegt dat de verspreiders van de foto vaak pubers zijn. "Zij zien de gevolgen niet van hun acties. Vaak kiest de politie dan voor een goed gesprek in plaats van een aanhouding."
Niet voor niets. "Bij een aanhouding is de puber namelijk voor zijn hele leven een zedendelinquent, waardoor je bijvoorbeeld nooit meer als leraar kan werken."
Gerkens pleit dan ook voor lagere straffen, die makkelijker op te leggen zijn zoals een taakstraf bij Halt. Maar inmiddels staan er nog wel minderjarige meisjes naakt op het internet.
Uitgescholden voor hoerHet maken van naaktfoto's en delen met je geliefde wordt ook wel sexting genoemd. Meisjes versturen als ze verliefd zijn, of in een relatie zitten, een intieme foto van zichzelf op naar een jongen.
Zodra de liefde over is, wordt de foto verspreid. Sommige meiden die na drie maanden nog steeds online staan worden ook nu nog uitgescholden voor ‘hoer’ en ‘slet’.
Foto's uit heel BrabantNiet alleen in Tilburg blijken de Instagram-accounts een hardnekkig probleem. Ook accounts uit Eindhoven, Helmond en Breda zijn actief en duiken veelvuldig op. Zo staat een minderjarig meisje uit Breda, zonder dat ze dit wil, in bh en string op Instagram.
Pas dus op en denk goed na voor je een naaktfoto aan je vriendje of vriendinnetje stuurt. Liefde is niet altijd voor eeuwig. Een foto op internet in het ergste geval wel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.