Zwemster Wendy van der Zanden gebruikt Swim Cup als 'training' en wil pas op EK in Londen pieken

8 april 2016 om 01:15 • Aangepast 21 november 2020 om 11:25
nl
Deelnemers uit de hele wereld strijden deze week tijdens de Swim Cup in Eindhoven om tickets voor de Olympische Spelen in Rio. De Moergestelse zwemsters Wendy van der Zanden gebruikt dit toernooi voor andere doeleinden. Zij traint met de Belgische selectie mee en heeft een ander pad uitgestippeld. Via de Europese kampioenschappen in Londen wil ze uiteindelijk de Olympische Spelen halen. "En dat zit er in", aldus Wendy van der Zanden.
Profielfoto van Milicevic Martin
Geschreven door
Milicevic Martin

De 'road to Rio' verloopt voor Van der Zanden niet via Eindhoven, maar via Antwerpen. Vorig jaar augustus vertrok de Moergestelse naar de Belgische stad om onder de vlag van BRABO Antwerpen te zwemmen. Daarvoor trainde Van der Zanden nog bij het NTC, het Nationaal Trainingscentrum in Eindhoven.
Structuur op schopOmdat de structuur van het NTC drastisch op de schop ging, moest zij haar heil ergens anders zoeken. Als wisselslagspecialiste was er geen ruimte meer in Eindhoven om haar vier verschillende slagen te bekwamen.
Haar ambitie om op de Olympisch Spelen uit te komen op de 200 meter wisselslag kwam hierdoor in het gevaar. Van der Zanden schakelde zwemcoach Ronald Gaastra in en belandde zo in Belgisch water. Van deze stap heeft ze geen spijt. "Iedereen zegt dat ik er gelukkig uit zie en zo voel ik mij ook. Ik heb echt een goede stap gemaakt. Ik heb nul procent spijt", aldus Van der Zanden.
EK-limietDat is niet verwonderlijk. In februari zette ze al een eerste belangrijke stap richting Rio. Zij bleef met een tijd van 2 minuten, 13 seconden en 27 honderdsten binnen de EK-limiet voor Londen.
Over die prestatie is ze nog steeds verbaasd. Temeer omdat ze herstellende was van allerlei blessures die voortvloeiden uit een eerdere enkelbreuk. "We hadden niet gedacht dat dit haalbaar was in de tijd die we nog hadden."

Wachten op privacy instellingen...

Veel meters makenEen verklaring voor deze opmerkelijke prestatie heeft de Moergestel wel. "Ik maak in Antwerpen veel meer meters dan hier in Eindhoven. Bij een training van vier kilometer hier in Nederland dacht ik altijd: poeh, wat een eind. In België is vier kilometer een hersteltraining. Bovendien zijn de krachttrainingen hier heel veel zwaarder."
Het harde werken moet er uiteindelijk voor zorgen dat ze via Londen naar Rio mag. Het piekmoment van Van der Zanden zijn de Europese kampioenschappen in de Engelse hoofdstad. Zij moet 2.12 zwemmen om naar de Olympische Spelen te mogen. De EK-limiet lag een seconde hoger, op 2.13. "Met nog drie maanden extra trainen, moet dat lukken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.