Universiteiten noemen hun dataschool in Den Bosch Jheronimus Academy of Data Science

7 april 2016 om 21:52
nl
De universitaire opleiding tot dataspecialist van Tilburg University en de TU/e heeft de naam Jheronimus Academy of Data Science gekregen. Met de naam verwijzen de twee universiteiten naar Jheronimus Bosch, de Bossche kunstenaar van wie de sterfdag dit jaar wordt herdacht.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

De opleiding komt in het voormalige Mariënburgklooster in Den Bosch. Behalve de universiteiten zijn ook de gemeente Den Bosch en de provincie betrokken bij de totstandkoming van de Jheronimus Academy of Data Science, waarmee de provinciehoofdstad een échte universiteitsstad wordt.
De universiteiten en de politiek hebben voor de verwijzing naar Jheronimus Bosch gekozen, omdat velen hem zien als 'vernieuwer van de bestaande beeldtraditie' door onder meer een reeks nieuwe composities te bedenken. "Dit innovatieve vermogen vinden we terug in het data-science-initiatief", aldus collegevoorzitter Jan Mengelers van de TU/e. Bosch is dit jaar vijfhonderd jaar dood.
Big dataData science bestaat al tientallen jaren, maar door de opkomst van computers is deze vorm van wetenschap beter toepasbaar. De computers helpen om enorme databestanden aan te maken en snel te raadplegen. Dit heet in vakjargon ook wel 'big data'.
Met wiskundige modellen worden de computers bovendien gebruikt voor het herkennen en het voorspellen van alles waar ook maar data van is of is te maken. Zoals bijvoorbeeld het herkennen van gezichten op digitale foto's of het voorspellen van menselijk gedrag. Deze vorm van wetenschap kan veel economische en maatschappelijke voordelen opleveren.
Groot tekort verwachtTilburg University en de TU/e werken al langer aan een gezamenlijke dataopleiding. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er in 2018 in heel Nederland een tekort van liefst achtduizend dataspecialisten wordt verwacht. Met name Brainport in Eindhoven heeft deze specialisten waarschijnlijk hard nodig. De universiteiten proberen dit nu samen met de politiek te ondervangen.
De data-opleiding die ze willen beginnen, is onlangs officieel geaccrediteerd door de Nederlands Vlaamse Accreditatieorganisatie. Dit betekent dat de opleiding internationaal wordt erkend. Medio deze maand kunnen studenten zich aanmelden. Er is het volgende schooljaar plek voor tachtig bachelor- en veertig masterstudenten.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=7IJfSC8o6Y4]Promotiefilmpje van TU/e voor de opleiding Data Science, dat een beeld geeft van wat datawetenschap is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.