Streep door plannen verslaafdenopvang Roosendaal, buurtbewoners 'kunnen wel janken' van opluchting

8 april 2016 om 01:50 • Aangepast 21 november 2020 om 11:25
nl
"Zó opgelucht. Ik denk dat ik goed slaap vannacht." Eduard Torenbos uit Roosendaal strijdt met zijn buren al jaren tegen plannen voor een opvang van drugsverslaafden aan de Wouwseweg. Op steenworp afstand van zijn huis zouden 24 chronisch verslaafden komen wonen. Dat besloot de gemeenteraad. Vijf jaar later, op een druilerige donderdagavond, verwijst diezelfde raad de plannen voor het hostel definitief naar de prullenbak. De komende tijd wordt gezocht naar alternatieven. "Want die mensen moeten wél geholpen worden", aldus politiek en omwonenden.
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

"Zo'n grote samenvoeging van mensen die uitbehandeld zijn, dat zou geweldige overlast geven. Jaren geleden gaf de toenmalige wethouder aan dat de verslaafden buiten de muren van het hostel aan hun drugs moesten komen. Wij hebben nu al veel last van drugsdealers en gebruikers en dat zou alleen maar erger worden."
Het standpunt van Eduard Torenbos is de afgelopen jaren niet veranderd. En ook de Roosendaalse Vrije Liberale Partij zag van begin af aan geen heil in een hostel aan de Wouwseweg. Arwen van Gestel: "De locatie is nu al een wijk die aandacht nodig heeft en kan geen hostel gebruiken. Geen enkele bewoner was voor, ze hebben zich massaal uitgesproken. En wij hebben ook steeds getwijfeld of 24 opvangplekken niet te veel zouden zijn."
Wie gaat dat betalen?Tóch stemde de raad in 2011 wel voor de plannen. Al snel bleek echter dat de financiering van de opvanglocatie een probleem vormde. Niemand kon of wilde betalen. Laatste hoop was gevestigd op het Rijk, maar ook daar kwam recent een 'nee, sorry' vandaan.
Tijd voor de VLP en Roosendaalse Lijst om een motie in te dienen: er moest een dikke streep door de plannen. Zodat aan de onzekerheid voor buurtbewoners een eind zou komen.
En zo geschiedde, eigenlijk na al die jaren een beetje tot verbazing van Torenbos. "Wij zijn maar simpele inwoners van Roosendaal. Maar we hebben altijd gezegd dat de financiering een probleem zou worden." Een dame op de publieke tribune uit haar gevoelens met minder woorden: "Ik kan wel janken."
Een beetje met een knipoog stelt Van Gestel van VLP: "Ik ook bijna. Het kan gek lopen. Maar ik ben hier wel erg tevreden mee."

Wachten op privacy instellingen...

'Jammer'Zeker niet blij met de uitkomst van een lange avond Roosendaalse politiek is Leon de Leijer van Novadic-Kentron. "Zes jaar in de prullenbak gegooid. We betreuren wat er gebeurd is. Voor ons betekent dit dat er dus nog geen oplossing is voor de mensen die in het geplande hostel aan de Wouwseweg zouden gaan wonen. Jammer!"
Helemaal onverwacht komt de koerswijziging van de gemeenteraad voor hem niet: "Het was al lange tijd de vraag wie er zou gaan betalen. Ik hoop wel dat we met de politiek goede alternatieven kunnen vinden. We zullen na moeten denken over kleinschalige oplossingen", aldus De Leijer.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.