'Super wat hij heeft gedaan', brandweer bedankt dappere Rafael (8) die moeder en zusje redde

8 april 2016 om 01:21
nl
De brandweer in Boxtel heeft donderdagavond een 8-jarig jongetje op een bijzondere manier in de spotlights gezet. Het jongetje, Rafael van der Werff, sloeg alarm bij een brand en wist erger te voorkomen. "Dat was zo knap van hem dat we hem in het zonnetje wilden zetten", aldus de brandweer.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Begin vorige maand brak er brand uit bij Rafael thuis. Terwijl hij op de bank zat in de woonkamer, zag hij rook uit de keuken komen. Hij aarzelde geen moment en waarschuwde meteen zijn moeder en zijn zusje, die op dat moment boven waren. Zijn moeder wist daardoor het vuur op tijd te blussen.
"Het huis had zo kunnen afbranden als hij dat niet had gedaan. We zien vaak dat het heel snel kan gaan als er iets vlamvat in de keuken", legt brandweerman Piet Veuger uit. "Super wat hij als 8-jarige heeft gedaan. Hij had ook kunnen dichtklappen en niets kunnen doen."
Veel indrukNa de brand controleerden brandweermannen of het vuur ook écht uit was. Het hele gebeuren maakte zoveel indruk op het knulletje dat zijn moeder daags daarna met de brandweer belde. Of-ie een keertje mocht komen kijken op de kazerne, was de vraag. Nou, dát kon wel.
"We vonden dat erg leuk. We zeiden toen tegen elkaar: 'We mogen die jongen wel eens extra in het zonnetje zetten.' Dus dat hebben we gedaan. Vanavond kwamen we hem thuis met de brandweerwagen ophalen. Hij wist van niets."
Met toeters en bellenEen complete ploeg brandweermannen bracht het dappere jongetje met toeters en bellen naar de kazerne. Onderweg genoot hij zichtbaar. Een andere ploeg wachtte hem op bij de kazerne en ontving hem warm.
Uit handen van postcommandant Hendrie Koppen ontving Rafael een heuse oorkonde. "Voor zijn dappere actie, zodat zijn moeder het vuur snel kon blussen", zo stond erop. En daar stopte het niet: samen met zijn vriendinnetje mocht hij een brandweerpak aan en mocht hij een brand blussen.
Toen Rafael 's avonds weer met een brandweerwagen werd thuisgebracht was het ruim twee uur na bedtijd. Uitgeblust was hij totaal niet. Tegen de brandweermannen zou hij nog hebben gezegd dat hij erover nadenkt om brandweerman te worden.
'Dit hebben we liever'Brandweerman Reuver, die achter de spontane actie zit, blikt gelukkig terug. "Sommigen denken dat wij graag naar grote branden gaan. Dat is niet zo. We hebben liever dat iemand het op de juiste manier aanpakt. Dat er weinig schade is en dat er geen gewonden vallen. Bij Rafael was dat zo, en dat verdient aandacht."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.