Video

Eindhoven met verlichtingsproject genomineerd voor belangrijke, Europese prijs

8 april 2016 om 02:49 • Aangepast 21 november 2020 om 11:25
nl
Eindhoven hoort vrijdag of het de belangrijke Europese prijs 'iCapital' wint. Dat is een prijs voor slim gebruik van nieuwe technologie in de stad. Eindhoven is genomineerd met een experiment om met innovatieve vormen van verlichting het leven te veraangenamen. Aan de prijs is een bedrag van 1 miljoen euro verbonden.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

In Stratumseind wordt al ervaring opgedaan met een vergelijkbaar project. In dit uitgaansgebied staat een aantal straatlantaarns waarvan de kleur van het licht kan worden aangepast. Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) willen hiermee achterhalen of agressie beïnvloed kan worden met licht. "Je moet dan niet alleen denken aan de kleur van het licht, maar ook of het warmer of juist kouder is," zegt Antal Haans, één van de onderzoekers.
'Living lab' onderzoekt gedrag van uitgaanspubliekHet lichtonderzoek hoort bij het laboratorium dat de gemeente met de TU/e heeft ingericht boven een café op Stratumseind. Het 'living lab' richt zijn onderzoek op het gedrag van het uitgaanspubliek. Projectleider Tinus Kanters legt uit: "We kunnen hier elk moment zien hoeveel mensen er op het Stratumseind zijn, welke tweets ze versturen en ook of er agressie dreigt te ontstaan."

Wachten op privacy instellingen...

Met de toevoeging van de experimentele straatlantaarns kan straks wellicht voorkomen worden dat een klein opstootje ontaardt in een fikse knokpartij. "Maar zover zijn we nog lang niet," meent wetenschappers Antal Haans.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.