Indrukwekkend levensverhaal te zien bij Kamp Vught over joodse die door eigen man werd verraden

8 april 2016 om 03:31
nl
Bloedmooi, sportief én ambitieus. De Bossche danseres Roosje Glaser had alles mee. De 23-jarige joodse trad op in steden als Londen en Parijs en niets leek haar toekomst in de weg te staan. Tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak. En nota bene haar eigen man, een collaborateur, haar aan de nazi's verried.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Terwijl ze het gruwelijke verraad verwerkte, kwam Roosje terecht in vijf concentratiekampen. Ze belandde in Kamp Vught en werd later op de trein naar de afgrijselijke kampen Westerbork en Auschwitz gebracht. Miljoenen vonden de dood, maar Roosje hield zichzelf in leven. Door te dansen.
Het waren drie Nederlandse kampbewakers, die haar herkenden van de Bossche dansschool, aan wie Roosje zichzelf vastklampte. Ze knoopte relaties met ze aan. Hierdoor schopte Roosje het tot barakleidster, sportlerares en zelfs tot model. Maar het allerbelangrijkste: ze bleef leven. En overleefde zo de oorlog.
Eerbetoon bij Kamp VughtKamp Vught komt binnenkort met een prachtig eerbetoon aan deze 'bijzondere en volstrekt eigenzinnige vrouw'. Met liefst 150 oorspronkelijke foto's vertelt het kamp het indrukwekkende levensverhaal van Roosje.
De beelden vertellen het verhaal door háár ogen. Veel van de foto's en zelfs filmpjes maakte ze namelijk zelf, zowel voor, tijdens als na de oorlog. Ook zijn er bij Kamp Vught originele film- en Polygoonbeelden met haar te zien waarin zij dansles geeft en uitstapjes maakt.
Ontdekt door neefjeHet verhaal van Roosje Glaser spreekt al langer tot de verbeelding nadat haar neefje Paul Glaser er een boek over had geschreven. Dit deed hij toen hij tijdens een bezoek aan Auschwitz in een vitrine een koffer uit Nederland zag, met daarop zijn achternaam. Het was het begin van een bijzondere zoektocht naar een lang verborgen familiegeheim.
Van het bijzondere verhaal zijn inmiddels een boek en een theatervoorstelling uitgebracht. Daar komt vanaf volgende week vrijdag de expositie in Kamp Vught bij. Met de toepasselijke naam: 'Dansen met de vijand'. Zo blijft het leven van die bloedmooie, sportieve en ambitieuze vrouw, zestien jaar na haar dood, nog altijd springlevend.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=5R7gzzMf0HE]Trailer van het boek.
[YouTube:body:https://youtu.be/OnpYkg_yT1k]Trailer toneelvoorstelling, met acteur Mike Weerts uit Overloon.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.