Minister Van der Steur vindt dat Nederland genoeg gedaan heeft in de zaak Johan van Laarhoven

8 april 2016 om 12:05
nl
Minister Van der Steur heeft in de antwoorden op Kamervagen over de zaak van Johan van Laarhoven aangegeven dat Nederland geen fouten heeft gemaakt. De Tilburger Van Laarhoven werd in Thailand veroordeeld tot een celstraf van 103 jaar voor witwassen.
Profielfoto van Vaessen Emile
Geschreven door
Vaessen Emile

De oprichter van coffeeshopketen The Grass Company, die met zijn Thaise vrouw in Thailand woont, werd in 2014 opgepakt voor witwassen. Volgens hem is de Thaise justitie pas een onderzoek naar hem gestart nadat er met het Openbaar Ministerie in Nederland informatie werd uitgewisseld. Minister Van der Steur ontkent dit nu.
In de antwoorden geeft Van der Steur aan dat er op diverse momenten zowel mondeling als schriftelijk informatie is verstrekt aan de Thaise autoriteiten over het Nederlandse gedoogbeleid. "Op basis van de door het Openbaar Ministerie (OM) verstrekte informatie ben ik van mening dat de informatie over het gedoogbeleid voldoende representatief, onafhankelijk en deskundig is geweest."
Witwasdelicten in ThailandVan der Steur geeft verder aan dat er met de Thaise autoriteiten in september 2014 is overeengekomen dat zij Van Laarhoven alleen vervolgen voor witwasdelicten gepleegd in Thailand.
"Alle feiten waarvoor de heer Van Laarhoven veroordeeld is, hebben betrekking op overtredingen die strafbaar zijn gesteld volgens de Thaise Anti-witwaswet. Uit het vonnis blijkt dat de heer Van Laarhoven zich volgens de rechtbank schuldig heeft gemaakt aan witwassen van drugsgeld."
Ook andere verdachten opgepaktDe oprichter van The Grass Company is dus volgens de minister niet veroordeeld voor het in Nederland op gedoogde wijze exploiteren van coffeeshops. Dat laatste is ook niet de grondslag van de verdenking die het Nederlandse OM tegen Johan van Laarhoven heeft.
Begin maart werd in de witwaszaak ook de top van coffeeshopketen The Grass Company in Den Bosch en Tilburg aangehouden op verdenking van het witwassen van meer dan twintig miljoen euro. Een van de arrestanten was de broer van Johan, de 58-jarige Frans van Laarhoven, die was ingeschreven in Luxemburg, maar in Tilburg woonde.
[youtube:body:https://youtu.be/8FyJLrNNF6Q]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.