Verrassend, vindt ook minister: Alberto Stegeman loopt zomaar kazerne in Oirschot binnen

8 april 2016 om 14:18
nl
"Echt een aanfluiting!" Alberto Stegeman kan er met zijn pet niet bij. De onderzoeksjournalist is het gelukt om onopgemerkt de Generaal-Majoor De Ruyter van Steveninck Kazerne in Oirschot binnen te komen. "Verrassend", reageert minister Jeanine Hennis van Defensie. Ze laat onderzoeken hoe Stegeman de basis kon binnendringen. "En dat in deze tijden van terreur. De beveiliging van dit soort militaire terreinen moet op orde zijn en dat is het niet", aldus Stegeman.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

Op tv-beelden is te zien dat Stegeman ongestoord tussen geparkeerde militaire voertuigen doorloopt. Stegeman wilde de beveiliging testen. Salima Belhaj, Tweede-Kamerlid voor D66, vroeg de minister om opheldering en die gaat nu kijken hoe ver de journalist kwam bij zijn actie. Hennis: "We leven in woelige tijden. De beveiliging moet op orde zijn."
Undercover in NederlandDe opnamen zijn zondagavond te zien in het programma Undercover in Nederland op SBS6. In 2008 veroorzaakte Stegeman ophef door binnen te dringen op militaire vliegbasis Woensdrecht en daar dicht bij gevechtsvliegtuigen te komen.
De toenmalige minister van Defensie liet toentertijd in antwoorden op Kamervragen weten dat er geen structureel gebrek is aan controle op militaire terreinen. Wel waren er, zo gaf de bewindsman toe, fouten gemaakt bij de controle.
'Pijnlijk groot lek'Stegeman droeg bij zijn actie in Oirschot camouflagekleding. “Ik zie eruit als iemand die op oefening gaat. Er zit een pijnlijk groot lek in de beveiliging van Defensie. Iedereen had dit kunnen doen. Het is te makkelijk om het terrein op te kunnen komen en dus ook voor terroristen. Volgens mij zijn maatregelen eenvoudig te nemen. Ik vind dit best schokkend."
"Er wordt heel veel geld geïnvesteerd in de beveiliging van militaire objecten en soldaten mogen niet in hun legerpak de straat op, omdat dat te gevoelig zou zijn. Maar ondertussen kan iedere burger veel te simpel zo'n kazerne als in Oirschot binnenwandelen", aldus de undercoverjournalist. Hij wil niet zeggen bij welk oorlogsmaterieel hij zo dichtbij is kunnen komen.
'Zeer zorgelijk'Kamerlid Belhaj van D66 is ook verbolgen. “Het is zeer zorgelijk dat het met de beveiliging van deze kazerne zo slecht gesteld is”, verklaart ze. “Wat zegt dat over de andere kazernes? Juist in deze tijden van terreurdreiging, waarbij kazernes een mogelijk doelwit zijn, moet de beveiliging maximaal op orde zijn. Defensiepersoneel mag vanuit voorzorgsmaatregelen niet in uniform de straat op, maar nu blijkt dat onze militairen op de eigen kazerne, waar zij zich veilig moeten voelen, mogelijk blootstaan aan gevaar door gebrekkige beveiliging.”
Extra beveiligingsmaatregelenIn 2008 wist Stegeman op de kazerne in het Drentse Havelte zelfs met een legervoertuig van het terrein af te rijden. De uitzending dwong Defensie om extra beveiligingsmaatregelen te nemen. Stegeman werd niet vervolgd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.