Sinds eeuwen hangt er weer een Tuin der Lusten in Breda

12 april 2016 om 19:23
nl
De Tuin der Lusten van Jeroen Bosch is in de originele zestiende-eeuwse versie al een kunstwerk dat opwindende dromen en spannende nachtmerries teweegbrengt. Het MOTI in Breda heeft vier kunstenaars van nu een hedendaagse versie van De Tuin der Lusten laten maken. Het levert een spannende tentoonstelling op! Een Tuin der Lusten van de eenentwintigste eeuw: met veel ingenieuze techniek én hele grote beeldschermen.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

De tentoonstelling Nieuwe Lusten hoort bij de Grand Tour. Zeven Brabantse musea doen mee aan het Jeroen Boschjaar door op hun eigen manier aan de slag te gaan met Jeroen Bosch.
In april zijn er nieuwe tentoonstellingen in het Natuurmuseum Brabant, het textielmuseum in Tilburg, het Van Abbemuseum in Eindhoven en in het MOTI dus.
Hing Tuin der Lusten ooit in Breda?De Tuin der Lusten, het meest bekende schilderij van Jeroen Bosch (en het beroemdste werk dat níet op de tentoonstelling in Den Bosch hangt), heeft volgens het MOTI een oude band met Breda. Het was ooit eigendom van Willem van Oranje en hij woonde korte tijd op het kasteel in de Baroniestad.  
Volgens kenners zijn er geen aanwijzingen dat het paneel daar ooit heeft gehangen. De eerste beschrijving van het kunstwerk is als het in Brussel hangt in het paleis dat de Oranjes daar hadden. Daar nam de Spaanse koning het in beslag toen Willem voor het protestantse kamp koos.
Het bekijken waardHoe dan ook, de vier nieuwe versies van het befaamde schilderij die nu wél in Breda hangen, zijn het bekijken meer dan waard. Het komt door de kunstenaars die met hun computers letterlijk nieuwe werelden hebben gemaakt én ook aan het museum dat zichtbaar zijn best heeft gedaan de kunstwerken goed te presenteren.
Persijn Broersen en Margit Lukács maakten voor het MOTI een film die bestaat uit duizenden kleine stukjes van bestaande speelfilms. De kijker belandt in een paradijselijke omgeving die in ongeveer een kwartier verandert in een brandende hel.
Tussen het vreedzame groen duiken steeds meer beelden op die een gevoel van beklemming veroorzaken. Met bestaand materiaal wordt op een ingenieuze manier een nieuw verhaal verteld.
SmackDe Bredase studio Smack maakte voor het MOTI een nieuw middenpaneel van de Tuin der Lusten. Op een gigantisch beeldscherm toveren ze een voortdurend veranderende kleurrijke wereld tevoorschijn.
Het krioelt van steeds opduikende en verdwijnende beelden, herkenbaar en onherkenbaar, Het is een werk waar de kijker tijd voor moet nemen, het bankje staat er niet voor niets.
Het zijn twee van de kunstwerken die 'Nieuwe Lusten' tot een bijzondere belevenis maken. Of de oude Tuin der Lusten nou wel of niet in Breda is geweest, met de Nieuwe Lusten heeft de stad iets moois in huis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.