Video

Groots onthaal voor Maarten van der Weijden na 42,1 kilometer zwemmen: 'Ontzettend veel spierpijn'

9 april 2016 om 11:30
nl
42,1 kilometer zwemmen voor het goede doel en dat ’s nachts. Dat heeft Maarten van der Weijden vrijdagnacht gedaan. Elf uur lang zwom hij in het Pieter van den Hoogenband-zwembad in Eindhoven. Met zijn actie haalde de zwemmer 43.288,44 euro op voor KWF Kankerbestrijding.
Profielfoto van van Doorn Bert
Geschreven door
van Doorn Bert

Van der Weijden begon vrijdagavond om elf uur na afloop van de Swim Cup. Tien en een half uur later tikte de zwemmer aan, een half uur eerder dan de zwemmer hoopte.
[YouTube:body:https://youtu.be/9dJ_fAxYO1Y]
Zijn laatste baantje zwom hij door een erehaag van estafettezwemmers. Onder luid applaus tikte Van der Weijden na 42,1 kilometer aan. ''Mijn spieren doen zo'n pijn. Net als mijn hoofd en schouders. Ik ben zo blij dat het klaar is'', vertelde de zwemmer opgelucht enkele seconden na het aantikken.
ZIE OOK: Zwemkampioen Maarten van der Weijden zwemt marathonafstand voor KWF in Eindhoven
‘Je moet het gewoon doen’Ter voorbereiding heeft de topzwemmer van weleer wel getraind, maar eigenlijk is het moeilijk om je op zo’n huzarenstukje voor te bereiden. “Je kunt je hier nauwelijks op voorbereiden, behalve dat je het gewoon doet. Ter voorbereiding heb ik wel meerdere sessies gedaan van vijf, zes en acht uur maar nog niet elf uur.”
[YouTube:body:https://youtu.be/O3J495CswlI]
In zijn zwemtocht werd Van der Weijden bijgestaan door meer dan honderd zwemmers. Die zwommen in estafetteverband twaalf uur lang met hem mee. “Daar heb ik een paar maanden geleden een oproep voor gedaan waar goed op is gereageerd.”
[tweet:body:https://twitter.com/tonnievossen/status/718569176269512704]
‘Zelf leukemie gehad’ Voor Maarten van der Weijden is het goede doel, KWF Kankerbestrijding, meer dan logisch. Hij kreeg vijftien jaar geleden leukemie en wist de ziekte te overwinnen. Op de Olympische Spelen van 2008 won hij goed op de tien kilometer openwaterzwemmen. [tweet:body:https://twitter.com/tonnievossen/status/718537634260377600]Dat zorgde destijds voor een stukje legendarische televisie met Pieter van den Hoogenband.
[youtube:body:https://youtu.be/8sZ8dP5Bnso]  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.