Video

Modernste zeugenhouderij van Europa opent vlakbij smeulende resten varkenshouderij

8 april 2016 om 12:59
nl
Op acht kilometer van de plek waar eerder deze week in Oirschot tienduizend varkens levend verbrandden, opent volgend weekend de modernste varkensstal van Europa.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

De familie Van der Meijden heeft onder meer veel geïnvesteerd in brandpreventie.
Wakker gelegenIn 2013 werd het familiebedrijf zelf getroffen door een brand in haar stallen in Spoordonk, waar ongeveer zesduizend varkens om het leven kwamen. Kees van der Meijden zegt deze week wakker te hebben gelegen van het drama wat zijn collega overkwam.
Kees en Wilma van der Meijden combineren in hun gloednieuwe zeugenhouderij aan de Langendonksedijk twee passies. Ze willen goed zorgen voor hun dieren én boeren in spe opleiden tot vakbekwame dierverzorgers. Tijdens de open dag, op 17 april, willen ze het publiek hiervoor het bewijs leveren.
Innovatief ventilatiesysteemDan moet ook duidelijk worden wat het echtpaar eraan heeft gedaan om de omstandigheden in de stallen aangenaam te houden. Verder is een innovatief ventilatiesysteem aangebracht om de varkens bij rook of stijging van de temperatuur te voorzien van frisse zuurstofrijke lucht. Ook, zo zeggen ze, is overal gebruik gemaakt van de beste brandwerende materialen en constructies.
Of hiermee een brand als eerder deze week in Oirschot helemaal voorkomen had kunnen worden, is moeilijk te zeggen. Feit is dat het vuur in de stallen aan de Notel bijzonder snel om zich heen greep. Het bedrijf werd totaal verwoest.
Van het spoor naar de boerderijKees van der Meijden zegt diervriendelijk te willen werken uit liefde voor het vak van varkenshouder. Hij wil laten zien dat het anders kan in de varkenssector. Zelf was hij oorspronkelijk elektricien bij de Nederlandse Spoorwegen. Toen hij zijn vrouw ontmoette, die van de boerderij kwam, verruilde hij de trein voor de varkensstallen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.