Computerchipmaker NXP wil bedrijfsonderdeel voor bijna 2 miljard verkopen aan Chinezen

8 april 2016 om 17:47
nl
Chipmaker NXP in Eindhoven denkt na over de verkoop van zijn divisie die relatief eenvoudige elektronicacomponenten als transistoren en diodes maakt. Het onderdeel zou minstens 1,8 miljard euro moeten opbrengen, meldt persbureau Bloomberg vrijdag op gezag van ingewijden.
Profielfoto van Cartens Raoul
Geschreven door
Cartens Raoul

Vooral Chinese bedrijven zouden belangstelling hebben. Een van de partijen die Bloomberg in dat verband noemt, is investeerder Jianguang (JAC). Die betaalde eerder al 1,8 miljard dollar voor het NXP-onderdeel RF Power, dat signaalversterkers maakt. NXP zelf geeft geen commentaar.
FreescaleNXP zelf legde vorig jaar 12 miljard dollar op tafel voor branchegenoot Freescale Semiconductor. Die overname moet de voormalige chipdivisie van Philips helpen verder te groeien als leverancier van gespecialiseerde chips voor onder meer auto's en apparaten met een beveiligde internetverbinding.
Het onderdeel waarvan NXP nu een verkoop zou overwegen, is volgens Bloomberg goed voor ongeveer een vijfde van de totale jaaromzet van NXP. Het maakt op grote schaal componenten die gebruikt worden in bijvoorbeeld telefoons, televisies en auto's.
EindhovenNXP heeft sinds de overname van Freescale wereldwijd circa 45.000 mensen in dienst, van wie zo'n 2600 in Nederland. Het hoofdkantoor van het aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq genoteerde technologiebedrijf staat in Eindhoven. In Nijmegen heeft NXP een chipfabriek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.