Inwoners Klundert op windsafari om zorgen weg te nemen: 'Ik hoor ze toch niet, ik ben al half doof'

9 april 2016 om 16:00
Omroep Brabant
Omroep Brabant
De inwoner van Klundert namen een kijkje bij het windmolenpark (foto: Daisy Schalkens)
1/2
Bepakt met een geluidsmeter en verrekijker zijn de bewoners van Klundert zaterdag op safari gegaan. Niet tussen de leeuwen en nijlpaarden maar tussen de windmolens in de Hoevense Beemden in de gemeente Halderberge. De tocht wordt georganiseerd door Nuon nadat de Klundertnaren niet zo enthousiast reageerden op de plaatsing van enorme windturbines aan de Westelijke Randweg op industrieterrein Moerdijk.
Profielfoto van Schalkens Daisy
Geschreven door
Schalkens Daisy

Maar met de zorgen van de mensen die zaterdag meegaan op safari valt het wel mee. "Ik denk niet dat ik ze goed ga horen, wij zijn toch al half  doof", vertelt een inwoner van Klundert. "De mensen die het hardst schreeuwen dat ze tegen de windmolens zijn, zijn er nu niet bij en dat is jammer." Het is niet zo dat de man helemaal geen problemen heeft met de komst van windmolenpark. "Ik woon straks op een kilometer afstand en ik heb het meeste bezwaar tegen de horizonvervuiling." [tweet:body:https://twitter.com/Daisy_schalkens/status/718725785788497920]
LawaaiDe mensen die meegaan met de tocht kunnen zaterdag bij de windmolens horen hoeveel lawaai ze daadwerkelijk produceren. De tocht is georganiseerd vanuit energiemaatschappij Nuon. Zij willen de mensen laten ervaren hoe goed, of slecht, je een bepaald aantal decibel aan geluid kunt horen. Tijdens de safari vindt er een meting plaats op 263 meter van de windmolen af. Daar wordt een geluidssterkte van 45 decibel gemeten.
Volgens de man uit Klundert valt dat wel mee. "Ik hoor het wel, maar als je weet dat een normaal gesprek zestig decibel is, dan valt dit wel mee", vertelt hij. Daarnaast heeft hij dadelijk in zijn eigen huis nog een voordeel. "De wind staat bij ons heel gunstig."
[tweet:body:https://twitter.com/DucovanDijk/status/718721904459321344]Windmolenpark MoerdijkDe windmolens die bij Moerdijk moeten komen, zijn wel een stuk groter dan de molens van de windsafari. Het plan is om windmolens te plaatsen die 200 meter hoog zijn. En daarmee heeft het dorp een landelijke primeur te pakken. Als het goed is zullen de eerste molens tussen 2019 en 2020 geplaatst gaan worden. In totaal komen er zeven windmolens te staan.

Wachten op privacy instellingen...