Zwembond KNZB na mega-verlies aan de kant gezet als organisator van Swim en World Cups in Eindhoven

8 april 2016 om 21:34
nl
De provincie Brabant en de gemeente Eindhoven willen vanaf volgend jaar zelf de Swim Cup in Eindhoven gaan organiseren. Het plan is om voor de komende vier jaar de Koninklijke Nederlandse Zwembond aan de kant te schuiven als organisator van het zwemfestijn in Eindhoven. Aanleiding om de organisatie van de KNZB af te pakken is onder meer het mega-verlies van een half-miljoen euro, dat de zwembond leed bij het organiseren van twee zwemevenementen in Eindhoven, en de voortdurende onrust binnen de KNZB.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

Vijfhonderdduizend euro verlies, bij de organisatie van  twee zwemevenementen door de KNZB in Eindhoven, is voor de betrokken politici de belangrijkste aanleiding om te zoeken naar partijen die wel in staat zijn om zwem-evenementen succesvol te organiseren. Die nieuwe commerciële partij onder leiding van de Stichting Eindhoven Marketing moet het ook voor elkaar gaan  krijgen om een prestigieus toernooi als de FINA World Cup weer naar Eindhoven te krijgen.
Subsidieverstrekkers zijn gedonder spuugzatBronnen bevestigen onafhankelijk van elkaar dat provincie en de gemeente Eindhoven gesprekken voeren om het zwemmen in Eindhoven buiten de KNZB om, met nieuw elan, weer op de kaart te zetten. De gemeente Eindhoven laat desgevraagd in een reactie weten dat ze er inderdaad mee bezig zijn. "We zijn hiermee bezig en zijn in goed overleg met de KNZB. Binnenkort komt een voorstel in het college van B&W. Pas na de besluitvorming in het college willen we daar graag meer over vertellen."
Het is waar, maar we zegen het niet Het is het antwoord op vragen als: Klopt het dat de gemeente Eindhoven voor de komende vier jaar het budget voor de World Cup en de Swim Cup fors heeft verhoogd maar, dat dat geld niet naar de KNZB gaat maar naar een nieuw sportmarketeer en of organisatiebureau. Ondanks dat de gemeente  via de persvoorlichter mondeling dat ene zinnetje blijft herhalen. "Ik ga hier niets meer over zeggen", wordt bevestigd dat de provincie Brabant en de gemeente Eindhoven af willen van de zwembond als evenementen organisator.
Politiek en ondernemers hebben de plannen al klaarDat die plannen serieus zijn wordt bevestigd door grote landelijke sportmarketeer bedrijven. "In Brabant vinden er gesprekken plaats om belangrijke evenementen als de Eindhoven Swim Cup en een FINA World Cup, maar ook andere sporten, tot en met 2020 beter en professioneler te organiseren en te presenteren." De bedrijven (die niet met naam genoemd willen worden) verwachten dat begin volgende maand het één en ander officieel bekend wordt gemaakt. Op de vraag of dit dan ook het einde betekent van de KNZB als organisator van de Eindhoven Swim Cup, zegt de zegsman. "Dat laat zich raden."
Ruim baan voor Pieter? Het is niet voor het eerst dat de politiek zich mengt in zaken rond het zwemmen in Eindhoven. In november van het vorig jaar zette de Eindhovense VVD fractie vraagtekens bij nieuwe investeringen in het Eindhovens zwembad. In een brief aan het Eindhovens stadsbestuur merkte gemeenteraadslid Ceciel van Stratum van de VVD op dat er 'gedoe' is binnen de zwembond. Recent gooide Pieter van den Hoogenband de knuppel in het hoenderhok door bekend te maken dat hij  de nieuwe technisch-directeur wilde worden van de KNZB. Maar alleen als KNZB directeur Jan Kossen zou opstappen. "Ik mis bij hem visie, beleving en ambitie", aldus Pieter.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.