Video

Bewoners studentencomplex Tilburg woedend over mega-verbouwing: 'Zeven maanden niet rustig studeren'

9 april 2016 om 12:40
nl
De bewoners van studentencomplex Intermezzo aan het professor De Moorplein in Tilburg zijn boos. Alle 422 badkamervloeren in het complex moeten worden vervangen vanwege een constructiefout. Die verbouwing gaat zeven maanden duren. Dat betekent zeven maanden lang leven in de herrie van de sloopwerkzaamheden. En dat pikken de studenten niet.
Profielfoto van Spierts Twan
Geschreven door
Spierts Twan

"Door alle lawaai kunnen we zeven maanden lang kunnen niet thuis studeren en ontspannen", legt Giel Nendels namens de bewoners uit.
De studenten voelen zich niet serieus genomen door de eigenaar van het gebouw, woningcorporatie WonenBreburg. Eind maart hoorden ze pas dat er vanaf volgende week verbouwd gaat worden. "Ik heb het gevoel dat ze dit door onze strot proberen te duwen omdat we ‘maar’ studenten zijn."
Pas vijf jaar oudHet Intermezzo-complex, vlakbij de universiteit in Tilburg, staat er pas sinds 2009. Na een aantal meldingen van lekkages, kwam WonenBreburg erachter dat er iets mis is in de constructie van de badkamervloeren. Volgens de woningcorporatie valt de overlast mee, omdat het een groot complex is en de bouwvakkers dus niet steeds op dezelfde plek aan het werk zijn.
Maar volgens Nendels is dat niet zo. "Vorig jaar hebben ze op de begane grond een restaurant verbouwd. Ook op de achtste etage hadden ze daar nog last van. Het gebouw is één grote betonnen constructie, dus dat hoor je overal." Voor studenten die tijdens de herrie-maanden rustig willen studeren, adviseert WonenBreburg om in de universiteitsbibliotheek te gaan zitten. "Maar die is al overvol. En er zijn ook studenten die aan een andere onderwijsinstelling studeren."
Wc in de kelderPer studio of appartement zijn de bouwvakkers zo'n zeven werkdagen bezig. De badkamer en keuken zijn in die tijd niet bruikbaar. In de kelder komen daarom twee tijdelijke toiletten. De bouwvakkers zorgen voor de schoonmaak van de badkamer. Maar als de rest van de woonruimte onder het stof zit, moeten de studenten dat zelf poetsen.
De bewoners willen dat de verbouwing wordt uitgesteld, totdat ze hebben overlegd met de woningcorporatie. Komende dinsdag staat er een gesprek gepland, maar het lijkt er niet op dat WonenBreburg wil wachten met de start. "Vooralsnog gaan de werkzaamheden gewoon door", zegt Eva Boon van WonenBreburg. De woningcorporatie vindt het heel vervelend en zegt zo snel mogelijk te werken. "Maar groot onderhoud geeft altijd overlast."
Alternatief: in de zomervakantieDe bewoners hebben een alternatief. "Doe het in de zomermaanden", stelt Nendels voor. "Laat ze aan het begin van de zomervakantie beginnen, dan zijn veel studenten toch naar hun ouders. Als ze dan extra bouwvakkers inzetten, kan het aan het eind van de zomervakantie klaar zijn. Voor de studenten die niet naar hun ouders kunnen, kunnen ze dan vervangende woonruimte regelen."
Nendels heeft de wethouder en het bestuur van de universiteit ingeschakeld. Hij hoopt dat die kunnen helpen om WonenBreburg tegen te houden. "Zeven maanden lang leven met zoveel geluids- en fijnstofoverlast is onacceptabel."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.