Video

‘Minder goed getrainde’ Maarten van der Weijden kapot en emotioneel na 42,2 kilometer zwemmen

9 april 2016 om 19:23 • Aangepast 21 november 2020 om 11:22
nl
Maarten van der Weijden heeft een afstand van 42,2 kilometer gezwommen. Zaterdagochtend tikte hij rond half elf de rand van het Pieter van den Hoogenband zwembad aan na een marathon van 10 uur, 36 minuten en 57 seconden. Een ware uitputtingsslag en Van der Weijden zat na afloop dan ook goed stuk: “Ik ben niet meer zo goed getraind als ik vroeger was.”
Profielfoto van van den Hoven Maarten
Geschreven door
van den Hoven Maarten

De Olympische kampioen zwom speciaal voor KWF Kankerbestrijding de hele nacht door en zwom uiteindelijk de langste afstand die hij ooit zwom. “Als je mensen oproept om geld in te zamelen en een prestatie te leveren, dan moet er voor mijzelf ook een uitdaging inzitten, vind ik. Het was voor mij ook spannend of ik dit kon.”
BeroerdVan der Weijden haalde de eindstreep, maar dat ging niet vanzelf. “Ik ben natuurlijk professioneel marathonzwemmer geweest en toen trainde ik elke dag zeven uur, maar dan zat er daarna weer een middag rust tussen.”

Wachten op privacy instellingen...

Na bijna elf uur zwemmen merkte hij dan ook dat hij niet meer zo goed getraind is als vroeger. “Dat verklaart misschien dat ik mij nu zo beroerd voel. Na vijftien kilometer voelde ik mij eigenlijk al beroerd, daarna ging het beter, maar de laatste tien kilometer waren echt heel zwaar.”
KankerMaarten van der Weijden overwon in 2001 zelf de strijd tegen kanker en zet zich daarom in voor het Koning Wilhelmina Fonds (KWF). Tijdens zijn marathon van dit weekend had hij veel tijd om na te denken over die periode. “In het ziekenhuis leefde ik van dag tot dag, nu van baan tot baan. Ik ben blij dat ik kan laten zien dat je die ziekte kunt overwinnen en daarna nog zulke dingen kunt bereiken. Ik hoop dat ik andere mensen die kanker hebben daarmee kan helpen in hun strijd.”
DochterTijdens zijn laatste 50 meter vormden tientallen zwemmers een erehaag voor hem. Maar aan het einde van de erehaag kwam voor hem het allermooiste: zijn vrouw Daisy en 1-jarige dochter Phileine wachtten hem in het water op.

Wachten op privacy instellingen...

“Vruchtbaarheid kan een heel groot probleem zijn na de chemokuur. Daarom is het heel bijzonder dat we Phileine hebben”, zegt Van der Weijden. “Als het dan zo is dat ik er nog ben, andere mensen kan helpen en aan het einde ook nog eens mijn dochter in mijn armen kan sluiten, dan vind ik dat heel mooi.”
Met zijn actie haalde de zwemmer 43.288,44 euro op voor KWF Kankerbestrijding.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.