Het is geen bushokje, geen rioolbuis en ook geen kippenhok

10 april 2016 om 21:12
nl
Dertig ton aan beton staat sinds een paar dagen in de klei langs de provinciale weg tussen Almkerk en Woudrichem. Het gaat om een groepsschuilplaats uit de Eerste Wereldoorlog. Het blok beton deed tot oktober van het vorig jaar nog dienst als kalverhok op een boerderij in de buurt. De groepsschuilplaats was in tussen 1914 en 1918 onderdeel van de verdedigingslinie Fort Vuren-Fort Steurgat.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

Ruim honderd jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog wordt de groepsschuilplaats volgende week officieel geopend als bezienswaardigheid langs de fietsroute Erfgoed Altena. De opening vindt plaats door cultuurgedeputeerde Henri Swinkels en wethouder Paula Jorritsma.
Lekker dik betonVan de schuilplaatsen met de naam 'type 1916' zijn er rond de tweehonderd gebouwd. Ze lagen voor een groot deel onder de grond en waren bedoeld als schuilplaats voor maximaal zestien infanteristen. Het beton van de schuilbunker is één meter dik en kon beschietingen van brisantgranaten doorstaan, ook voltreffers.
Schuilen magBehalve oud militair beton van ruim honderd jaar oud, kan iedereen in de groepsschuilplaats straks ook schuilen tegen een forse hagel of regenbui.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.