Alberto Stegeman door trage slagboom op terrein kazerne Oirschot en steelt legerjeep

11 april 2016 om 12:36
nl
Alberto Stegeman wist dankzij traag sluitende slagbomen vrij gemakkelijk de Generaal-Majoor De Ruyter van Steveninck Kazerne in Oirschot binnen te komen. Dat bleek zondagavond uit zijn programma Undercover in Nederland op SBS6. Ook kon hij met gemak een legerjeep van het terrein af rijden.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

Weken hield het team van Stegeman de toegang van de kazerne in de gaten. Wat opviel was dat de slagbomen lang open bleven staan, nadat de pas van een militair door een lezer is gescand. Een tweede auto zou dus in theorie makkelijk ook onder de slagboom door kunnen gaan, zonder dat hiervoor een pasje gescand hoeft te worden.
En dat bleek ook zo toen Alberto ging testen. Samen met twee collega's kwam hij het terrein op zonder dat ze een pasje hoefden te scannen. "En dan ben je binnen met drie man in een auto, die je vol kan stouwen met van alles en nog wat", zegt Alberto in de uitzending.
Met legerjeep van terrein afVervolgens kon hij ook kinderlijk eenvoudig bij de legervoertuigen komen, een legerjeep te pakken en hiermee over de openbare weg rijden. "Schande", reageert Stegeman terwijl hij in de jeep buiten het terrein rijdt. Uiteindelijk parkeerde hij de auto op een parkeerplaats vlakbij de ingang van de kazerne.
Verschillende politici verbazen zich in de uitzending over het gemak waarmee Alberto binnenkomt. "Het is schandalig. Het is gemakzucht dat dit al jaren zo gaat", zegt Madeleine van Toorenburg (CDA) uit Rosmalen over de slagbomen. "Dit is echt erg", verzucht ook Alexander Pechtold (D66).
'Dat in tijden van terreur'Vrijdag werd bekend dat Alberto Stegeman onopgemerkt het terrein van de kazerne op kon komen. "En dat in deze tijden van terreur. De beveiliging van dit soort militaire terreinen moet op orde zijn en dat is het niet", aldus Stegeman.
Minister van Defensie Jeanine Hennis noemde het 'verrassend' dat de onderzoeksjournalist zo kon doordringen op het terrein. Zij laat onderzoeken hoe dit kon gebeuren.
Al eerder op militair terreinHet is niet de eerste keer dat Stegeman op een militair terrein binnenkomt. In 2008 wist hij dichtbij de gevechtsvliegtuigen van de militaire vliegbasis in Woensdrecht te komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.