Video

Extra aandacht voor geweld tegen hulpverleners in rechtbank Breda

11 april 2016 om 20:33
nl
De rechtbank in Breda vraagt deze week extra aandacht voor geweld tegen 'helpers'. Dat zijn bijvoorbeeld politiemedewerkers, hulpverleners, conducteurs of buschauffeurs. Deze week komen er zo’n twaalf zaken voor de rechter die passen in het thema 'handen af van onze helpers'.
Profielfoto van Struijs Hannelore
Geschreven door
Struijs Hannelore

Een van die twaalf zaken gaat over een man uit Den Haag die een veiligheidsmedewerker van de NS bedreigd en beledigd zou hebben op het station in Roosendaal. "Ik hak je kankerkop eraf" is één van de bedreigingen die hij in een dronken bui uitte.
Dubbele strafeisEen aantal jaar geleden is er besloten om bij dit soort zaken een dubbel zo hoge straf te eisen. Persofficier Linda van den Oever: "Wij eisen altijd hoger om aan te geven dat het belangrijk is dat hier hard tegenop getreden wordt, maar wij merken dat het geweld niet minder wordt. Hoewel wij hier al jaren aandacht voor vragen, blijven de zaken komen."
Jeremy Rens is strafrechtadvocaat en verdedigt de dronken man uit Den Haag. Volgens hem is een dubbele strafeis niet altijd rechtvaardig: "Hulpverleners mogen wel extra beschermd worden, vind ik. Aan de andere kant: ze worden hier ook voor getraind, dus dan moet je ook een dikkere huid hebben en niet elke belediging moet gelijk opgevat worden als persoonlijk."
Vier weken celZijn cliënt kreeg vier weken cel. Dat is inderdaad hoger dan normaal, maar dat komt ook omdat de rechter meewoog dat het niet de eerste keer was dat de man met justitie in aanraking was geweest.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.