RKC wint Brabantse derby en doet laatste plaats over aan FC Oss

11 april 2016 om 23:25 • Aangepast 21 november 2020 om 11:18
RKC Waalwijk heeft maandagavond de laatste plaats in de Jupiler League overgedragen aan FC Oss. In een onderling treffen won RKC de Brabantse derby met 3-2. "We hebben er weken, misschien wel maanden, naar gesnakt."
Profielfoto van Ronald Strater
Ronald Strater

De inzet van de Brabantse derby tussen RKC Waalwijk en FC Oss was de rode lantaarn in de Jupiler League. De Waalwijkse club wilde er graag weg en de ploeg uit Oss, voorlaatste, wilde er niet terechtkomen. Met het minimale verschil van één punt tussen beide ploegen op de ranglijst kon het voor beide een goede avond worden.
ZIE OOK: De andere Brabantse uitslagen in de Jupiler League

Slalom eindigt op paalDe eerste grote kans was na vier minuten voor de thuisploeg. Met een mooie slalom passeerde Moussa Sanoh vier verdedigers van FC Oss, maar schoot uiteindelijk op de paal.
Na nog een grote kans voor Pieter Langedijk (en de rebound voor Jordy Thomassen) was het in de 18e minuut wel raak. Kenny Anderson controleerde een dieptepass en schoot binnen: 1-0 voor RKC. De ploeg uit Waalwijk bleef daarna gevaarlijk, maar kwam voor rust niet meer tot scoren.
Slap FC OssVan tegenstander FC Oss had het weinig te duchten, het elftal van trainer Robbemond speelde slap. Pas in de 43e minuut kon spits Zschusschen een keer op doel schieten.
De tweede goal voor RKC viel na rust wel. En snel ook. Na wat gerommel kon Jordy Thomassen bij de paal simpel binnen tikken.
Wake-up callHet leek FC Oss dan eindelijk wakker te schudden. Een goede kans van Felitiano Zschusschen was een waarschuwing want in drie minuten tijd zette FC Oss de zaken even recht.
In de 55e minuut schoot invaller Irvingley van Eijma de aansluitingstreffer binnen en in de 58e maakte Istvan Bakx zelfs gelijk.
"De eerste helft was van onze kant heel erg slecht", zegt keeper Xavier Mous van FC Oss. "In de rust hebben we afgesproken dat het anders moest en ik denk dat je dat de tweede helft ook wel hebt gezien."
"Dit zijn dingen waar je als trainer gek van wordt", zegt RKC-coach Peter van den Berg. "Ik kneep hem nog wel even, maar daarom wisselde ik ook en hadden we meer grip."
Fout keeper MousFC Oss was helemaal opgefleurd en zat weer helemaal in de wedstrijd. Zuur was het dan ook voor de ploeg uit Oss dat keeper Xavier Mous in de 75e minuut in de fout ging. De doelman liet de bal los en invaller Ingo van Weert profiteerde, 3-2. "Het is heel erg zuur. Er kwam een hoge voorzet, voor mijn gevoel had ik hem al, en hij glipt door mijn handen en wordt zo ingetikt", aldus een teleurgestelde doelman na de wedstrijd.
Deze keer gaf RKC de voorsprong niet meer uit handen en vierde de ploeg na afloop dat het van de laatste plaats af is. Die is nu voor de grote verliezer van de avond, FC Oss.
Feest"Je hoort de muziek hier achter in de kleedkamer", zegt matchwinnaar Van Weert na afloop in de catacombe. "Dat is wel een teken dat het feest is. We hebben hier weken, misschien wel maanden naar gesnakt. Eindelijk zijn we van de laatste plaats af en dat moeten we ook doortrekken naar het einde van het seizoen."