Video

Hardloopster aangevallen door buizerd, gemeente Haaren plaatst bordjes [VIDEO]

12 april 2016 om 13:47
nl
Een hardloopster is dinsdagochtend in het buitengebied van Haaren aangevallen door een buizerd. De vogel vloog tot vijf keer toe rakelings langs haar hoofd. Het gaat om natuurlijk gedrag. De gemeente plaatst waarschuwingsbordjes.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

De hardloopster, Hedwyg van Groenendaal, was aan het sporten toen ze opeens een raar geluid hoorde. "Ik keek om en zag een hele grote roofvogel rakelings langs mijn hoofd gaan. Ik schrok me echt een hoedje."
Bang was Van Groenendaal niet, omdat ze niet had verwacht dat de vogel iets met zo'n grote prooi kon. "Maar je schrikt wel. Dus het was even heel bijzonder", vertelt Van Groenendaal in een filmpje dat ze op Facebook heeft gedeeld.
'Zien we vaker'Volgens boswachter Frans Kapteijns gaat het om een buizerd die zijn broedgebied aan het verdedigen is. "Dit zien we de laatste jaren steeds vaker. Doordat er minder ruimte voor de roofvogels is in de natuur, is hun territoriumgedrag agressiever. Maar eerlijk gezegd zijn ze niet agressief. Het zijn schijnaanvallen. De joggers zijn felgekleurd en bewegen snel, daar gaan ze op af. Maar het is puur verdedigen van hun territorium"."
Mensen hoeven volgens Kapteijns niet bang te zijn voor de buizerd. "De beesten doen elkaar tijdens een gevecht ook nauwelijks iets. Maar we doen er verstandig aan tijdelijk niet bij de buizerd te komen en hem te respecteren."
'Weg dicht'De buizerd broedt ongeveer twee maanden, aldus de boswachter. "De gemeente doet er slim aan de weg tijdelijk af te sluiten. Dit doen gemeentes vaker in zulke gevallen."
De gemeente Haaren laat desgevraagd weten de weg, een paadje waar geen auto's kunnen komen, niet af te willen sluiten. Wel plaatst ze waarschuwingsbordjes om voorbijgangers te waarschuwen voor het broedgebied van de buizerd. Er zit nu een broedend buizerdpaar, dat voornamelijk is gezien bij het Broederspaadje.
Haaren kreeg naar eigen zeggen maandag al een melding binnen over de vogel.[YouTube:body:https://youtu.be/G4-KwKMmsLk]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.