‘We dachten dat ze dood was’, Janneke redde Sterre (7) van verdrinkingsdood in diepe bad Eersel

12 april 2016 om 22:53
nl
Onbevreesd en zonder lang twijfelen, haalden Janneke en haar echtgenoot de 7-jarige Sterre van de bodem van het zwembad van recreatiepark TerSpegelt in Eersel. Daarmee hebben ze vermoedelijk het Waalrese meisje van de verdrinkingsdood gered. Hoewel ze als helden worden gezien, blijven ze er heel nuchter onder. “Iedereen zou dit gedaan hebben.”
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Het is zondagochtend als Janneke besluit met haar gezin te gaan zwemmen in het recreatiebad van camping TerSpegelt in Eersel. Voor de eerste keer. “We waren rustig in het water aan het spetteren, toen ik in mijn ooghoek een meisje in het water zag drijven”, zegt Janneke.
'Ze reageerde nergens op'In eerste instantie ging de Helmondse ervan uit dat het kind probeerde zo lang mogelijk onder water te blijven. “Ze maakte een slaande beweging met haar arm toen we haar gingen checken. Mijn man vertrouwde het alsnog niet en tilde haar op. Ze was koud, kleurde blauw en er kwam slijm uit haar neus en mond. Dan krijg je de schrik van je leven.”
Later bleek dat Sterre met stuiptrekkingen in het water lag. “We dachten dat we te laat waren. Ze reageerde nergens op, het zag er helemaal niet goed uit”, zegt Janneke. “We haalden haar naar de kant, waarop een andere badgast besloot het meisje te reanimeren. Er was personeel in de buurt, maar het waren de gasten die de regie namen.”
ZIE OOK: Zwembadongeluk Eersel: ‘Jongetje hielp Sterre (7) bij openmaken poort diepe bad’
'Geschreeuw door merg en been'Op een gegeven moment kwam de vader van Sterre aangerend. Hij was in grote paniek en verkeerde in shock. “Zijn geschreeuw ging door merg en been”, herinnert Janneke zich. “Hij dacht dat hij zijn dochtertje kwijt was. Intussen haalden alle andere ouders hun kinderen uit het water. Iedereen in het bad keek toe, al bleef de sfeer gelukkig rustig.”
Tegen alle verwachtingen in begon Sterre weer te reageren en kreeg ze haar normale kleur weer terug. “Toen de vader zijn duim omhoog stak, haalde iedereen opgelucht adem. Eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat het meisje nog zou leven. Godzijdank is alles goed gekomen.”
ZIE OOK: Familie 'ontzettend blij met hulp van helden' na zwembadongeluk meisje (8) op camping in Eersel
'We deden onze plicht'Door de familie en de directie van TerSpegelt worden Janneke en haar echtgenoot als helden beschouwd. Zelf blijven ze er nuchter onder. “Ik ben blij dat ik mijn gevoel heb gevolgd en op tijd aan de mouw van mijn man heb getrokken. We zijn blij dat we hebben kunnen helpen, maar we willen er niet mee te koop lopen. We hebben gewoon onze plicht gedaan.”
Grote vraag was hoe Sterre toegang kon krijgen tot het diepe bad. Nu blijkt dat een onbekend jongetje voor haar de poort heeft opengemaakt. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden, noemt Janneke het incident.
“Er wordt heel veel geroepen op sociale media, maar niemand is er bij geweest. Ik vind het van weinig respect getuigen voor de familie, die echt door een hel is gegaan. Ik wil iedereen vriendelijk verzoeken om niemand in deze zaak te veroordelen als je geen kennis van de situatie hebt.”
StofwisselingsziekteSterre is bijna acht, maar heeft het denkvermogen van een meisje van twee. Ze lijdt aan een ongeneeslijke energiestofwisselingsziekte. “Haar achterstand in ontwikkeling maakt dat ze dingen heel anders begrijpt en of gevaar überhaupt bestaat”, reageert haar stiefvader. “Het relativeren is gelukkig een stuk makkelijker omdat het uiteindelijk een succesverhaal blijkt en Sterre er nog steeds mag zijn. Dit hele avontuur heeft plaatsgevonden omdat Sterre een zeldzame afwijking heeft”, aldus de stiefvader.
Het 7-jarig meisje is maandag van het ziekenhuis in Nijmegen naar het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven gebracht. Ze mag dinsdag alweer naar huis. "Het enige waar we nog waakzaam moeten zijn is een longontsteking.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.