Video

Geen gevaarlijke radioactieve straling gemeten op voormalige vuilstortplaats in Veen

12 april 2016 om 16:16
nl
Er is geen gevaar voor straling op de voormalige vuilstortplaats in Veen. Een aanvullend onderzoek is niet nodig. Dat blijkt uit metingen die de gemeente Aalburg dinsdag heeft laten verrichten.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

Op het terrein zijn nieuwbouwhuizen en een waterpartij gepland. Momenteel wordt de voormalige vuilstortplaats afgegraven in verband met asbest, en voorzien van nieuwe schone grond. Dinsdagmorgen werden de afgravingen door twee supervisors in de gaten gehouden en reden vrachtwagen af en aan met de vuile grond.
SpelenBuurtbewoners speelden vroeger op het vuilnis, zo ook Jan Scheurders. Hij kan zich nog herinneren dat hij en zijn vriendjes torens bouwden met autobanden en asbestplaten en deze in de fik stoken. "Dat knalde lekker."
Ook andere dingen werden volgens Scheurders gestort naast de voetbalvelden. "Ik heb gezien dat een rattendodend middel, dat inmiddels niet meer gebruikt mag worden, daar werd verspreid. Dan mochten we daar altijd een aantal dagen niet meer spelen."
GifgrondInwoners van Veen hebben bij de gemeente aangegeven dat er een vuilstortplaats op het terrein zat. "Het maakt me persoonlijk niet uit, maar de mensen die hier gaan wonen moeten weten dat het gifgrond is."
De gemeente wil huizen bouwen op de plek van de voormalige vuilstortplaats.
ZiekenhuisafvalBuurtbewoners maakten zich maandag druk over mogelijk ziekenhuisafval dat in het verleden zou zijn gedumpt. Die materialen zouden nog radioactieve straling kunnen afgeven.
De gemeente liet eerder al weten dat er geen gevaar voor straling was, maar wilde met de metingen de onrust van de buurtbewoners wegnemen. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de metingen verricht.
ZIE OOK: Onenigheid in Veen over oude vuilstort op plaats voor nieuwbouw

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.