Video

Wat voor straf kan een foute puppyhandelaar krijgen?

12 april 2016 om 17:24
nl
Het blijkt in de praktijk erg moeilijk om foute puppyhandelaren aan te pakken. Tot nu toe zijn er nog maar weinig straffen aan broodfokkers opgelegd. Advocate Iaira Boissevain weet er alles van. De Utrechtse advocate is gespecialiseerd in veterinair recht en praktisch dierenrecht. "De puppy's waar we het over hebben zijn niet op een verantwoordelijke manier gefokt, maar het is niet verboden om pups te verkopen, dus de aanpak is moeilijk. Deze puppy's zijn eigenlijk de plofkip in de hondenverkoop."
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Volgens Bossevain zijn de minimale eisen aan het houden van honden gemakkelijk na te leven. "Als je zorgt dat ze daglicht en drinkwater hebben, doe je wat de wet betreft weinig verkeerds." Handelaren die honden uit landen als Hongarije, Tsjechië en Slowakije halen, hebben met meer regels te maken.
Ze moeten de juiste paspoorten hebben en de dieren laten vaccineren. Ook mogen dieren na zeven weken pas bij hun moeder weg. Dat de foute handelaren het niet zo nauw nemen met de regels, blijkt wel uit de talloze verhalen van gedupeerden.
Schimmige figurenBoissevain krijgt ze af en toe als cliënt. "In je eentje is het heel erg lastig om er iets tegen te beginnen. Een rechtszaak kost geld. Je krijgt de bewijslast vaak niet rond. Want dan is er bijvoorbeeld een schimmig figuur uit Hongarije bij betrokken. En wie heeft die paspoorten in Nederland afgestempeld? Het is heel moeilijk om dat op individueel niveau te bewijzen."
ZIE OOK: De tragiek van grootscheepse puppyhandel in Brabant
Het nieuws over de inval bij de fokker in Hapert gisteren volgt Boissevain op de voet. "Dat er zo grootschalig wordt opgetreden, gebeurt niet vaak. Ik neem aan dat het goed voorbereid was en dat ze bewijzen hebben. Ik ben dan ook heel erg benieuwd naar de rechtsgang."
Straffen niet malsAls er bewijzen zijn voor het frauderen met paspoorten en het gebruik van illegale dierengeneesmiddelen, zijn de straffen niet mals. "Voor dat laatste staat maximaal drie jaar cel of 20.000 euro boete. Maar het gebeurt niet vaak bij puppyhandel dat dergelijke straffen worden opgelegd."
Boissevain heeft wel ideeën over hoe het beter zou kunnen. "Aan de ene kant heb je het strafrechtelijke verhaal. Een persoon die een zieke pup heeft afkomstig van een broodfokker, krijgt dat niet aangetoond. Op het moment dat tien mensen een zieke pup hebben, heb je meer bewijsmateriaal en wordt het schadevergoedingsverhaal ook sterker. Mensen zouden zich moeten verenigen."
'Koop ze niet'Aan de opsporingskant moeten de politie en andere instanties veel centraler informatie verzamelen. "Maar ik denk dat ze dit in het geval van Hapert misschien al hebben gedaan. Ze zullen die fokker al een tijd in de gaten hebben gehouden. En veel informatie hebben verzameld van tevoren. Althans, dat vermoed ik."
Bovenal ligt de beste oplossing voor het probleem nog altijd bij de consument zelf. "Je moet die pups niet kopen. Als er geen vraag naar is, lost het probleem zichzelf op."
Alles over de grootscheepse, illegale puppyhandel lees je terug in ons dossier: Puppy X

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.