Mag gerestaureerde Kreidler de weg op? 'Lot is in handen van Raad van State'

12 april 2016 om 17:05
nl
Angelo Damen heeft voor zijn gevoel alles gegeven wat erin zit. Nu is het aan de Raad van State om te beslissen of de Nulander na lang juridisch getouwtrek de weg eindelijk op mag met zijn klassieke brommer.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Al tenminste 36 jaar heeft Damen de Kreidler Florett bij hem thuis staan. Hij had de klassieke brommer gekregen van een bevriende slagerszoon uit Monster, waar hij oorspronkelijk vandaan komt.
'Gerotzooid met framenummer'Damen zei eerder 'sentimenteel ingesteld' te zijn. Daarom koos hij ervoor het pronkstuk in originele staat terug te brengen. Maar daarbij ontstond ook de bureaucratische rompslomp, waar de Nulander tot op de dag van vandaag mee stoeit.
Want na het oppoetsen van zijn brommer wilde Damen de Kreidler in 2013 laten keuren bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer, de RDW. Een controleur van de dienst constateerde echter dat er iets niet leek te kloppen met het framenummer. Er was mee gerotzooid, zo concludeerde hij.
[YouTube:body:https://youtu.be/qe2iNXMpbM8]
'Verf verwijderd'Nee, bestreed Damen. Er was volgens hem wat verf tijdens de restauratie in het framenummer gelopen. De verf werd erna uitgekrabd, maar het nummer ziet er door het krabben 'niet meer zo strak' uit. Hierdoor kreeg de controleur argwaan.
ZIE OOK: 'Ik werd weggezet als crimineel', Angelo Damen wil kenteken voor klassieke brommer maar RDW weigert
Een herkeuring bij een ander RDW-station leverde hetzelfde resultaat op en dus stapte Damen naar de bestuursrechter. Ook die stelde de Rijksdienst in het gelijk. Nu heeft Damen zijn hoop gevestigd op de Raad van State. Zijn laatste strohalm.
Met pick-up naar Den HaagDinsdag reed-ie met een pick-up naar Den Haag om daar zijn Kreidler voor de Raad van State aan toeschouwers en journalisten te laten zien. "Ik deed mijn verhaal en de mensen van de RDW deden hun verhaal. Zij vertelden opnieuw dat ze denken dat met het nummer is gesjoemeld."
Damen hoopt dat een recent opgedoken document van de Kreidlerfabriek in Duitsland hulp kan bieden. In 'het geboorteregister' van de brommerfabriek staat dat het motornummer en het framenummer van de Florett overeen komen. Daarmee zou Damen genoeg bewijs leveren.
'Lot is in handen van Raad van State'"De RDW houdt alleen vast aan de regels. Ik hoop dat de rechter de regels kan loslaten. Het lot is in handen van de Raad van State", zei de Nulander dinsdag na de hoorzitting tegen Omroep Brabant.
De Raad van State doet over uiterlijk zes weken uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.