Video

Met je gezicht plat in de modder tijdens een liniecrosserstocht in de Biesbosch

12 april 2016 om 21:36
nl
Omroep Brabant zendt in mei de film Biesbosch Onder Vuur uit. De oorlogsfilm gaat over liniecrossers die in 1944 een koerierdienst onderhielden tussen het toen bevrijde Drimmelen en het nog bezette noorden. In het kielzog van de film, die vorig jaar in première ging, zijn er lesprogramma's gemaakt voor scholieren en worden er ook liniecrosserstochten gehouden in de Biesbosch. Deelnemers aan zo'n tocht kruipen letterlijk in de huid van een liniecrosser, die peddelend zijn weg probeert te vinden door de Biesbosch.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

Liniecrosserstochten zijn er komende zomer in een aantal varianten. Je kunt ze maken met een groter gezelschap op een grotere stabiele boot, maar per kano kan ook.
Bij die laatste variant is een nat pak niet uitgesloten. "Met die kano volgen we een route die de liniecrossers ook hebben gevaren", zegt één van de gidsen met wie ik een schemerende Biesbosch intrek.
Scholen massaal naar de BiesboschDe bedenker en schrijver van de film, Rinus Rasenberg uit Drimmelen, vertelt vol trots dat komende zomer 800 schoolkinderen, in de open lucht, geschiedenislessen gaan volgen over de liniecrossers.
"Per keer gaan er veertig tot vijftig mee op de boot en varen we naar plekken waar veel is gebeurd. Voordat we inschepen gaan ze eerst naar de film kijken."
Vallen, opstaan en een nat pakLetterlijk in de huid kruipen van een liniecrosser is makkelijker gezegd dan gedaan. Al bij de eerste hindernis gaat het goed mis.
Sjouwend met een kano verlies ik mijn evenwicht en rol in vliegende vaart een dijk af om 'plat op de bek' te eindigen op de Biesboschbodem. Ook een ervaren gids krijgt nog een nat pak. Bij de afvaart richt het bruggetje van Sint Jan, slaat de kano om.
Hoe het afliepDe eindconclusie is dat de Duitsers ons al lang te pakken hadden genomen. Zoveel lompheid werd direct, dodelijk afgestraft.
Maar uniek is het wel, in de huid kruipen van een liniecrosser. Ook al blijk je totaal niet geschikt, zoals ik.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.