Video

Bijzonder koningsschild van gilde uit Oss teruggevonden: 'Dit gebeurt maar één keer in je leven'

13 april 2016 om 15:36
nl
Dolblij is zilversmid en taxateur Huub van der Sanden uit Oss met zijn bijzondere vondst. Hij liep rond op de kunst- en antiekbeurs Art Breda, op zoek naar informatie over gildezilver. "Ik schrijf er een boek over en opeens zag ik op de beurs een koningsschild liggen. Het bleek uit Oss te komen." Het schild komt uit 1787.
Profielfoto van van der Plas Alice
Geschreven door
van der Plas Alice

Van der Sanden belde meteen met het Sint Sebastiaan Gilde uit Oss. "Ze zeiden dat ik het schild moest kopen", vertelt hij. "We hebben het schild nu terug naar Oss gebracht. Het is echt een ontdekking. Dit gebeurt maar één keer in je leven." Ook Hans Pennings, hoofdman van het Sint Sebastiaan Gilde is 'dolblij' met de vondst.
Herkomst onbekendMaar het is nog onduidelijk waar het schild al die tijd is geweest. "Het schild is afkomstig van een verzamelbeurs in Utrecht. We kunnen het niet meer achterhalen", zegt Van der Sanden. Het schild behoorde ooit toe aan het Sint Michielsgilde uit Dennenburg in Oss, dat inmiddels is opgeheven. Het gilde zou destijds het zilver ingeleverd hebben bij de kerk.
"Maar dat weten we niet zeker", zegt Hans Pennings. "In de jaren 50, 60 en 70 van de 19e eeuw vond de kerk het gilde te losbandig. Mannen en vrouwen die met elkaar dansten op een feest, kon in de ogen van de kerk niet. En dus was er een hele golf aan opheffingen van gildes. Het kan zijn dat daar Dennenburg ook bij heeft gezeten."
Op zoek naar de restHoofdman Hans Pennings is vastbesloten om een speurtocht te beginnen naar de rest van het gildezilver. "Dit is nog maar één koningsschild. Er moeten er nog twaalf zijn." Hij hoopt op een bijzondere plek voor het zilver. "Het is een museaal stuk." Op het schild is een ploegende boer te zien. "Dat was het beroep van de koning destijds", zegt Pennings. "Dat was Gradus van Loosbroek."
Het is nog niet duidelijk wat er met het schild gaat gebeuren. "Het zou toch mooi zijn als de vondst van dit schild zou leiden tot een heroprichting van het gilde van Dennenburg", zegt oud-gildekoning Huub van der Sanden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.