Video

Hoe het verhaal voor Etos ooit begon in Eindhoven: beelden van toen en nu

13 april 2016 om 21:14 • Aangepast 21 november 2020 om 11:15
nl
Meer dan vijfhonderd filialen, verspreid over heel Nederland. Etos is door de jaren heen een gevestigde naam geworden. Niet alleen in Brabant, maar door heel Nederland vind je de winkels. Maar in Eindhoven begon het verhaal ooit. Op de hoek van de Frederiklaan en de De Jonghlaan stond de eerste winkel, opgericht door Philips.
Profielfoto van Kersten Anne
Geschreven door
Kersten Anne

"Vroeger stond daar een toonbank en dan waren hier de schappen met goederen." Wildzwaaiend met zijn armen vertelt historicus Peter Trommar hoe de eerste Etos-winkel er ooit uitzag. Nu staat het pand leeg en zijn de muren gekleurd in een vaal limegroen.
Goede regeling voor Philips-medewerkersDe winkel ontstond ooit, omdat Philips goede regelingen voor haar werknemers wilde treffen. Zo rond de Eerste Wereldoorlog was het zo, dat als Philips de lonen van haar werknemers verhoogde, de prijzen van de eerste levensbehoeften ook gelijk stegen.
Om dit te voorkomen, richtte Philips haar eigen winkel op. De Philips-medewerker kon hier boodschappen doen. Het ging om bakkerijen, slagerijen, drogisterijen en zelfs postzegelwinkels. "De bonnetjes van de aankopen bleven bewaard. Als ze die aan het eind van het jaar inleverden, kregen ze acht procent van dat bedrag terug!"
Eerste winkelIn Eindhoven werd de eerste winkel geopend op de hoek van de Frederiklaan en de De Jonghlaan. Tijdens de hoogtijdagen stond de winkel vol met klanten, allerlei goederen en een aantal vrouwen in witte uniformen, die klaar stonden om de spullen in te pakken en af te rekenen.
Op gegeven moment moest Philips afstand doen van haar winkel en ging de keten zelfstandig verder, onder de naam Etos: Eendracht, Toewijding, Overleg, Samenwerking. Nu was de Etos niet alleen meer voor Philips-medewerkers, maar kon iedereen lid worden.

Wachten op privacy instellingen...

OvernameZelfstandig overleefde Etos het helaas niet. De regeling waarmee de werknemers geld terug kregen op de aankopen deed ze de das om: "In de hoogtij heeft de Etos wel eens acht miljoen aan haar leden uitgekeerd."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.