Slijters doen aangifte tegen gemeenten waar winkels drank mogen schenken

13 april 2016 om 16:54
nl
De brancheorganisatie voor slijters doet aangifte tegen de Vereniging van Nederlandse gemeenten voor opzettelijke uitlokking van overtreding van de drank- en horecawet. Dat maakte de Koninklijke SlijtersUnie woensdag bekend. Gemeenten zijn een proef begonnen waarbij ze ondernemers, zoals kappers en boekhandelaren, drank laten schenken aan consumenten om de leegloop van binnensteden tegen te gaan. Aan die proef doen tien Brabantse gemeenten mee.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Het gaat om Bergen op Zoom, Helmond, Heusden, Roosendaal, Den Bosch, Oisterwijk, Cranendonck, Eersel, Valkenswaard en Veghel. Volgens de slijters is de proef illegaal. "Drank is niet het middel om de binnenstad te redden'', zegt een woordvoerder van de SlijtersUnie.
Oneerlijke concurrentieHij geeft als voorbeelden de kapper die een glaasje prosecco schenkt of de boekhandelaar die wijn verkoopt. "Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mijn zoon van zestien een biertje gaat drinken als hij een spijkerbroek gaat kopen. En het is oneerlijke concurrentie." De slijtersclub eist dat VNG het experiment onmiddellijk staakt.
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft gemeenten eerder verzocht niet mee te doen met de proef. De slijtersclub eist nu dat VNG het experiment onmiddellijk staakt. Bij de VNG kon woensdag niemand inhoudelijk commentaar geven. "We nemen het ter kennisgeving aan", aldus een woordvoerder. Mogelijk volgt donderdag alsnog een reactie.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.