Marc-Marie Huijbregts zwaait met pistool in jubilerend Van Abbemuseum Eindhoven

13 april 2016 om 19:54
nl
Marc-Marie Huijbregts geeft donderdagmorgen - letterlijk - het startschot voor het verjaardagsfeestje van het Van Abbemuseum in Eindhoven. Om de tachtigste verjaardag te vieren is het Eindhovense museum tachtig uur aan één stuk open. Van donderdag elf uur uur tot zondag aan het einde van de middag.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat het monumentale gebouw van het Van Abbemuseum werd geopend. Henri van Abbe was een sigarenfabrikant maar ook een grote kunstverzamelaar die zijn liefde voor de kunst wilde delen.
Hij vond het belangrijk dat Eindhoven een museum voor hedendaagse kunst kreeg. In al die jaren is het Van Abbe uitgegroeid tot een belangrijk Nederlands museum met veel internationale contacten.
Feestje voor de stadHet museum ziet de tachtigste verjaardag als een feestje voor de stad en heeft daarom een uitgebreid feestprogramma op poten gezet met onder andere yogalessen, een talkshow, creatieve workshops en rondleidingen.
Marc-Marie Huijbregts heeft al langer een band met het Van Abbe. Voor het televisieprogramma 'De Wereld draait Door' maakte hij een pop-up museum met kunst uit de collectie van het Van Abbe dat 2700 kunstwerken bezit.
Huijbregts mocht het startpistool van de Eindhovense ijsbaan lenen om het startschot voor het museumfeest te geven.
Kunst uit de jaren tachtig Dit weekeinde begint in het Van Abbe ook een tentoonstelling met kunstwerken uit de jaren tachtig.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.