Video

Missie van ongeneeslijk zieke Helma Verhoeven geslaagd, hulphonden mogen overal binnen

13 april 2016 om 20:00
nl
De missie van de ongeneeslijk zieke Helma Verhoeven uit Cuijk is geslaagd. Drie jaar lang voerde Helma een eenzame strijd om ervoor te zorgen dat hulphonden in alle openbare gelegenheden toegelaten mochten worden. En met succes. De Eerste Kamer heeft de wetgeving goedgekeurd. “Mijn missie is geslaagd”, aldus Helma.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

Helma heeft hartproblemen, zware epilepsieaanvallen en problemen met haar bindweefsel. Ze heeft een assistentiehond die essentieel is voor haar veiligheid. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een blindengeleidehond, wordt zo’n hulphond niet in alle openbare gelegenheden toegelaten. Voor Helma was het drie jaar geleden reden genoeg om daar verandering in te brengen.
Het begon in 2013 met een wandeltocht naar Den Haag om aandacht te krijgen voor de kwestie. In een VN-verdrag werd vastgelegd dat hulphonden niet geweigerd mogen worden, maar Helma was bang dat dit de Tweede Kamer zou ontgaan.
TrotsDag in, dag uit was Helma bezig om het onderwerp in Den Haag op de agenda te krijgen. “Je begint met een doel en je hoopt resultaat te bereiken. Dat is moeilijk als eenling, maar het is me gelukt. Daar ben ik oprecht trots op”, vertelt Helma.
ZIE OOK: Hoe zieke Helma Verhoeven uit Cuijk nog altijd voor toelaten álle hulphonden knokt
In januari stemde de Tweede Kamer in met het verdrag. De Eerste Kamer besprak het verdrag tijdens verschillende commissievergaderingen. Dinsdag werd het werk van Helma bekroond. De Eerste Kamer keurde het verdrag goed. “Een historische dag. Het ging dinsdag sneller dan ik had verwacht.”
DapperStaatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport sprak zijn bewondering uit voor het doorzettingsvermogen van Helma. “Hij vond het dapper dat ik dit in mijn eentje ben aangegaan.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.