Steeds meer Brabantse huurders hebben moeite om rond te komen - Omroep Brabant

Steeds meer Brabantse huurders hebben moeite om rond te komen

14 april 2016 om 18:16
nl
Steeds meer huurders in Brabant hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Ze kunnen maar moeilijk elke maand de huur en andere kosten voor levensonderhoud betalen. Dat blijkt uit cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Profielfoto van Nelissen Saskia
Geschreven door
Nelissen Saskia

Het planbureau onderzocht hoeveel huishoudens een betaalrisico hebben: het risico dat een huishouden de maandelijkse woonlasten niet meer kan betalen omdat hun inkomen niet hoog genoeg is.
Grootste groep in Midden-BrabantDe groep huurders die moeite heeft om rond te komen is het grootst in Midden-Brabant. Daar geeft 18 procent van de huurders problemen om de maandhuur op te brengen en in hun levensonderhoud te voorzien. Dat is gelijk aan het landelijk gemiddelde van 18 procent.
De groep huurders die moeite heeft om rond te komen, ligt in West-Brabant, Noordoost-Brabant en Zuidoost-Brabant net iets onder het landelijk gemiddelde.
Het percentage huurders dat in 2015 moeite heeft om rond te komen: [localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/570fb0e140a2b]
Meer schulden De cijfers van het PBL verrassen Han Kremers, bestuurder bij het Verdihuis, allerminst. In het Verdihuis wordt opvang geregeld voor mensen die in financiële problemen zitten en de huur niet meer kunnen betalen.  
“Mensen die hier binnen lopen lijken dieper en zwaarder in de schulden te zitten dan een aantal jaar geleden." Dat laten ook de cijfers van het PBL zien. In alle Brabantse regio's is het aantal huurders met een betaalrisico toegenomen. "Mogelijk is dat de uitwas van de crisis waar we uitkomen.”De afgelopen jaren steeg het aantal huurders dat moeite heeft om rond te komen:[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/570fb018b6702]  
'Huursubsidie niet de oplossing'Volgens het PBL hebben mensen die huurtoeslag krijgen, minder moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Toch is huursubsidie is volgens Kremers vaak geen duurzame oplossing.
“Wij merken dat mensen die hier uitstromen en vervolgens de huizenmarkt op moeten, het vaak niet lukt om vervolgens een huurwoning te vinden. De prijzen in de regio zijn te hoog en aanbod is er hier nauwelijks.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.