John F. deed vóór moord op Linda zelfmoordpoging met pillen: 'Hij werd tot wanhoop gedreven'

14 april 2016 om 19:51 • Aangepast 21 november 2020 om 11:12
nl
Vermeende moordenaar John F. heeft maanden vóór de dood van Linda van der Giesen een zelfmoordpoging gedaan met pillen. Dat zegt zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers donderdag tijdens de rechtszaak tegen Omroep Brabant. De 37-jarige man uit Zevenbergen zou tot wanhoop zijn gedreven door een groepje ex-vriendinnen.
Profielfoto van Erik Peeters, Sebastiaan Quekel
Geschreven door
Erik Peeters, Sebastiaan Quekel

Volgens Kuijpers spanden zij samen en waren zij er bewust op uit om het leven van John F. tot een hel te maken. "Ze hebben alles van hem afgepakt, waaronder het allerbelangrijkste: zijn zoontje van een van zijn ex-vriendinnen", zegt de raadsman na de zitting. “Ze wisten precies waar ze hem het beste konden raken.”
Crime passionelDe gewelddadige dood van Linda van der Giesen is volgens Kuijpers het tragische gevolg van een 'crime passionel', een misdaad die voortvloeit uit hartstocht en jaloezie. "De ex-vriendinnen van John zijn bij elkaar gekomen en met een plan gekomen om John, die al erg kwetsbaar was, helemaal gek te maken."
Op een gegeven moment zou het treiteren een dusdanige vorm hebben aangenomen, dat John een pistool kocht waarmee hij zichzelf om het leven wilde brengen. Zijn plan was om dat voor de ogen van Linda te doen. "Hij reed naar het ziekenhuis en zette daar het pistool op de kin. Maar in een psychose en door een reactie van Linda besloot hij anders”, licht Kuijpers toe.
LEES OOK: Oog in oog met moordenaar van Linda, John F. aanwezig bij zitting: 'Dit is goed voor ons'
VerklaringenDe derde zitting in het moordproces ontaardde in een tweestrijd tussen de officier van justitie en Jan-Hein Kuijpers. De advocaat vindt dat de verklaringen die een ex-vriendin van John heeft gegeven niet op de waarheid berusten.
"Zij heeft verklaard dat John F. Linda via de telefoon met de dood bedreigd zou hebben, maar dat klopt helemaal niet. In het kader van waarheidsvinding en de betrouwbaarheid van haar verklaring moet zij gehoord worden."
'Heel veel woorden'Volgens de officier van justitie heeft Kuijpers 'vooral heel veel woorden' nodig om ' eigenlijk heel weinig te zeggen'. "De argumentatie van de raadsman om de ex-vriendin te laten horen is te zwak."
Uiteindelijk deed Kuijpers het verzoek om maar liefst elf getuigen te laten horen. De rechtbank stemde in met drie getuigenverhoren. Dit zijn mensen die belastende informatie over F. aan de recherche hebben verstrekt. Zo zou John F. via de telefoon hebben gedreigd Linda 'kapot te schieten'. "Maar dit klopt helemaal niet", zegt Kuijpers op basis van WhatsApp-gesprekken en sms'jes die hij in zijn bezit heeft.
Kuijpers koerst richting een veroordeling voor doodslag voor zijn cliënt. "Hij wilde Linda niet opzettelijk ombrengen, maar zichzelf." De rechtszaak tegen John F. gaat verder op 7 juli.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.