Heel, heel, heel erg veel strooizout over na zachte winter

14 april 2016 om 19:59 • Aangepast 21 november 2020 om 11:12
nl
Er liggen miljoenen kilo's ongebruikt strooizout opgeslagen in Brabant. Rijkswaterstaat en de gemeenten hebben groot ingeslagen, maar de winter bleef zacht.
Profielfoto van van der Linden Sid
Geschreven door
van der Linden Sid

Naar schatting gaat het om meer dan tien miljoen kilo strooizout. Rijkswaterstaat en de provincie hebben nog bijna zes miljoen kilo over. Alleen al in Eindhoven is meer dan een miljoen over.

Wachten op privacy instellingen...

Zachte winterDe oorzaak is het weer afgelopen winter. Met een lenteachtige december en de warmste Tweede Kerstdag ooit zijn het aantal strooiacties op snelwegen en provinciale wegen op één hand te tellen. Alleen tijdens de ijzel in Noord-Nederland in januari werd flinke aanspraak gemaakt op de zoutvoorraad.
Bij de gemeenten, die in eigen beheer strooien, is een soortgelijk beeld te herkennen. In Eindhoven moeten de 'zoutrijders' het zout alweer terug komen brengen bij de zoutloods van de gemeente. Daar wordt de berg ongebruikt strooizout met het uur hoger.
Volgend jaar gebruikenHet zout is alleen te gebruiken voor de weg. "Maar het blijft ongeveer vijf jaar goed", legt strooicoördinator Ruud Jacobs van de gemeente Eindhoven uit. "Dus volgend jaar kunnen we het gewoon weer uitrijden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.