Video

Lintjesregen, wa's da? Brabantse jongeren zegt het helemaal niets

14 april 2016 om 22:14
nl
Nog een dag of tien en dan is het weer tijd voor de jaarlijkse lintjesregen in Nederland. Uit naam van de koning krijgen dan ook honderden Brabanders een koninklijke onderscheiding. Zo'n onderscheiding wordt heel vaak uitgereikt aan de wat oudere Brabander. En dat heeft gevolgen voor de bekendheid onder jongeren. Lintjesregen, wa's da?
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

De twintigers van nu weten allemaal wel, dat Koningsdag een synoniem is voor een volle dag feest. Dat er voorafgaand aan die dag er ook blijken van waardering worden uitgedeeld onder de noemer 'lintjesregen' weten de meesten niet.
"Ik zou echt niet weten wat het is. Nee, sorry daar heb ik nog nooit van gehoord. Ja, ik heb er wel eens van gehoord maar wat het inhoud dat weet ik echt niet", zegt een student.
Het regent of toch nietDe jonge Brabanders van rond de twintig die we vragen naar de betekenis van de lintjesregen komen met verrassende antwoorden. "Dat is vast een regen van lintjes", om de ondervrager vervolgens met vragende ogen aan te kijken.
Ook het beroemde zinnetje 'het heeft de majesteit behaagd' roept geen enkele herkenning op. Bij niemand. Steevast volgt een stilte als naar de betekenis van dat zinnetje wordt gevraagd.
Ach moedertjeEenmaal uitgelegd wat de lintjesregen inhoud kiezen veel twintigers ervoor om hun moeder een lintje te geven. "Ze heeft al twintig jaar voor mij gezorgd. Ze is de belangrijkste vrouw uit mijn leven."
Samenvattend: koning Willem-Alexander heeft nog veel missiewerk te verrichten om onder Brabantse jongeren 'zijn' lintjesregen meer bekendheid te geven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.